Vuksanović: Dok Mandić glasno artikuliše svoje stavove, neko mora dobro da ćuti

Vuksanović: Dok Mandić glasno artikuliše svoje stavove, neko mora dobro da ćuti

Izajava predsjednika Skupštine Andrije Mandića da je za iščlanjenje Crne Gore iz NATO-a za predsjednika Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adriana Vuksanovića nije iznenađujuća. Riječ je, o kako je rekao u 24 Sata na Televiziji E, o konzistentnoj politici, zbog koje nije dio vladajuće većine.

“Mene to ništa ne iznenađuje. Oni se nisu odrekli svojih stavova koliko god neko priželjkivao, ili se uzaludno nadao da će ih politički pripitomiti i usmjeriti ka nekom drugom pravcu”, rekao je on.

Da bi oni mogli tako glasno artikulisati te svoje stavove, kako je rekao, neko mora “dobro da ćuti” o svemu tome.

“E, sad, ovi što šute, oni se zaklinju u evropsku agendu, evropsku perspektivu, puna su im usta svega toga. Vidimo da sad aktivno, dugo i trpeljivo šute, a vidimo i na primjeru nekih lokalnih samuprava da im daju podršku i vidimo što se dešava u tim lokalnim samupravama, gdje oni, isti ti verbalno evropejci i dalje daju podršku i to na neki način tako opstaje”, dodao je on.

 Ti politički subjekti, podsjeća Vuksanović, neće se odreći svojih stavova i to bi bilo iluzorno očekivati. Problem, je međutim što to, kako kaže, ugrožava vanjsku politiku Crne Gore.

“Znam da će se mnogi tješiti, pa će reći to je stav koji je izrekla jedna poslanica, ona ima pravo na svoj stav. Tako je, nije niko rekao da nema pravo na svoj stav, ali gospodo vi ste u istom timu zajedno sa tim političkim subjektima, a očigrano da vam je kapiten tog tipa tima Andrija Mandić, koji je i kazao da je on za iščlanjenje iz NATO-a”, dodaje on.

Govoreći o najavi Demokratske partije socijalista (DPS) da će napustiti skupštinski Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu, ukoliko se ne riješi pitanje Šavnika, Vuksanović kaže da razumije taj vid političke borbe.

 “Vidio sam da su kolege iz DPS-a prije dva ili tri dana najavile takvu mogućnost, zbog svega onoga što se dešavalo i dešava se u Šavniku gdje imamo jednu institucionalnu atrofiju i nemogućnost da sprovedemo izborni proces do kraja i to je nešto što je itekako zabrinjavajuće”, naveo je on.

Smatra da je loše što je Vlada u toj crnogorskoj opštini uvela prinudnu upravu i na taj se način, kako je rekao, potičinula onima koji izborni proces blokiraju i kojima je interes nešto drugo.

“Vidjeli ste kako se to odvija. Tu je jedan institucionalni haos i loša je poruka. I razumijem, kolege iz DPS-a. Politički je legitimno da koristite one mehanizme u političkom smislu kojima raspolažu da bi osvarili određeni cilj. A ovaj cilj je u korist svih. Svima je u interesu da se izbori održe ili da budemo prepušteni određenim stihijama i destruktivnim ponašanjima kako smo to gledali u prethodnom vremenskom intervalu”, kaže Vuksanović.

Podsjeća da je taj Odbor za izbornu reformu izuzetno važan i da je planirano da do kraja ove kalendarske godine uradi sve što je potrebno.

Zakon o izboru odbornika i poslanika je u osnovnom tekstu, kako je rekao, star preko 20 godina, a postoje i određeni antagonizmi između zakona.

“Brojna druga pitanja čekaju da budu riješena. Za mnoga od njih potreban je konsenzus i dogovor koji će podrazumijevati dvije trećine ruku u Skupštini Crne Gore, dakle potrebno je da takve odluke dobiju legitimitet i iz opozicijih redova, što znači da mora se voditi računa o dialogu”, rekao je on.

Dodao je, kako Crna Gora u prošlosti nije imala ovako odgovornu opoziciju.

“To tvrdim sa dubokim uvjerenjima, a uostalom vrijeme iza nas me argumentira u tom pogledu. Vidjeli ste da je opozicija u mnogo čemu sudjelovala u izlasavanju određenih prijedloga u Skupštini i na taj način davala svoj konstruktivan doprinos”, kazao je Vuksanović.

Izvor:Mportal

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.