Ovo jelo pomoći će vam pri mršavljenju, a podstiče i probavu: Isprobajte recept za punjene tikvice
Punjene tikvice

Ovo jelo pomoći će vam pri mršavljenju, a podstiče i probavu: Isprobajte recept za punjene tikvice

Mala količina kalorija i voda kojom su bogate, kao i minerali, vitamini, antioksidanti i vlakna u njihovom sastavu, tikvice čine idealnom namirnicom za ovo doba godine.

Upravo zato ovaj recept preporučuje nutricionista Kenan Mandra, jer punjene tikvice sadrže obilje vlakana i vode, kvalitetne proteine i podstiču mršavljenje i probavu, a bogate su jedinjenjima koja su korisna protiv oksidativnog stresa, poboljšavaju vid, jačaju kosti i doprinose regulaciji šećera u krvi.

Potrebni sastojci:

4 ravne tikvice

200g mljevene junetine

20g sudžuke sitno sjeckane

1 grana celera

1 glavica luka

1 glavica bijelog luka

200 ml paradajz sosa

2 kašike maslinovog ulja

1 kašika origana

1 grančica svježeg peršuna

listovi bosiljka

Način pripreme:

U tavi zagrijte ulje i izdinstajte sitno sjeckani luk i bijeli luk i sudžuk, zatim dodajte sitno nasjeckan celer i meso te sve dinstajte 10 min, zatim dodajte paradajz sos i nastavite kuvati još 10 min i dodajte sitno sjeckani peršun i origano.

Tikvice izrežite na zalogaje dužine 5 cm, izrubite sredinu kašikom i namažite ih po želji s malo maslinovog ulja. Zatim ih poredajte u posudu za pečenje na peki papir i napunite ih do vrha spremljenim sosom. Po želji na vrhu možete staviti komadić mozzarella sira. Sve pecite na 200 stepeni oko 40 minuta. Ukrasite pešunom i listovima bosiljka, a možete i preliti kiselom pavlakom.

Izvor KLIX.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.