Neizvjestan opstanak Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu
Skupština Crne Gore

GP URA odlučuje

Neizvjestan opstanak Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu

Taman što je ponovo formiran Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu koji je održao četiri sjednice, njegov opstanak ponovo je doveden u pitanje. Napuštanje Odbora najavljuju iz DPS-a, ukoliko narednih dana ne dobiju odgovor Vlade hoće li povući odluku o prinudnoj upravi u Šavniku. I iz GP URA najavljuju da će ubrzo zauzeti stav po pitanju učešća u Odboru, jer kako kažu ne žele da simuliraju reforme.

Optimizam koji je pratio početak rada Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, počeo je da se gasi najavom DPS-a da će ga napustiti ukoliko Vlada ne povuče odluku o uvođenju prinudne uprave u Šavniku. Poručuju da su čvrsti u toj namjeri, te da odgovor premijera Milojka Spajića, neće dugo čekati.

"Ukoliko u narednim danima ne dobijemo odgovor mi ćemo napustiti odbor i upoznati javnost s drugim aktivnostima koje ćemo sprovesti. Za dobar broj zakonskih rješenja potrebna je dovotrećinska većina i budućnost rada Odbora bila bi uputna", kazao je poslanik DPS-a Mihailo Anđušić.

Da je stav DPS-a legitiman, te da bi njhov odlazak iz Odbora blokirao proces izborne reforme, smatraju u URI, ali i vladajućem DNP-u.

"To je legitiman stav političkih subjekta. Smatram da prinudna uprava nije rješenje i razrješenje ove situacije vidim u kompromisu", kazala je poslanica GP URA Ana Novaković-Đurović.

"Znate da mandat odbornicima traje duže nego što je zakonom predviđeno, opet s druge strane imamo izborni proces koji je u toku, koji nije sproveden do kraja i tako s pravne strane to je opšta konfuzija", ističe poslanica DNP-a Maja Vukićević.

A odluku o daljem učešću u Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu, narednih dana će donijeti i URA.

"Mi ćemo u zavisnosti od iduće sjednice, dnevnog reda, dinamike rada zauzeti stav. Nikako nećemo simulirati reforme i biti dekor u tom tijelu, već da ukoliko vlast želi saradnju bićemo tu, ali ako se ispostavi drugačije zaista nećemo", kazala je Novaković-Đurović.

Zato, poslanici pozivaju Vladu da preuzme odgovornost.

"Mislim da je ovog trenutka za Vladu i za proces i očekivanja od EU integracija, dobijanja IBAR-a, jako bitan faktor da obezbijede poštovanje ustavnih prava građana Šavnika kao i zakona u državi", istakao je Anđušić.

"Velika je odgovornost na Vladi. Mislim da nam je interes da sprovedemo izbornu reformu, a to bez kolega iz opozicije teško da ćemo moći da uradimo", kazala je Vukićević.

A u Pokretu Evropa sad još nijesu zauzeli stav po ovom pitanju. Kazali su nam da tek predstoje razgovori o razrješenju novonastale situacije u Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.