Na Sinjajevini stanovništva sve manje, šavnička uprava nije mnogo učinila

Na Sinjajevini stanovništva sve manje, šavnička uprava nije mnogo učinila

Mileta Krsmanović jedan je od rijetkih koji tokom čitave godine boravi na Sinjajevini, kaže da su nekada uslovi bili mnogo teži ali je bilo više radne snage.

Mileta Mićo Krsmanović život je proveo na Sinjajevini i kaže da ne pamti ovako blagu zimu.

"Što niko zapamtio nije, ovako vrijeme nik' je k'o dokazao starijim ljudima da je ovako moglo da se desi", kaže Krsmanović.

Naš sagovornik prisjetio se vremena kada je na Sinjajevini bilo zimi i ponekoliko metara snijega.

"Tor visok metar i osamdeset, pa tek računam da će biti bolje kada ga preravni. E toliko je bivalo, a ono od 2005-a, 2012-a, bilo je metar preko njega, a ne da se on vidio", prisjeća se Krsmanović. 

No sve se promijenilo, kaže Krsmanović, i stanovništva je sve manje.

"Ovo više nema ni čobana, nema ni stočnog fonda. Ja znam kad sam kao dijete, desetak, dvadeset godina, čuvao po brdu. Niđe s brda nije si mogao vidjeti nekošenu dolinu. E ovdje je bila jedna lokva u imanju Kandića. Ja znam kad na se na nju pojilo odnosno s jeseni ono kad je pilo dvjesta goveda i sigurno preko hiljadu ovaca. A sad ovo nema niđe ništa", navodi on.

Naš sagovornik se bavi stočarstvom još uvijek, ali je broj grla smanjio iz zdravstvenih razloga.

"Bogami sam imao volje da me vid nije oštetio, ne bi se ja još puštio". 

Sa druge strane, Krsmanović tvrdi da šavnička lokalna uprava nije učinila mnogo da bi zadržala stanovništvo u ovim krajevima.

"Pust je, vidjeli ste - evo kakav je, nikakav. Može nešto kad je suvo, ukoliko okvasi, ne može ništa. Nema saobraćaja da prođu nekolika teretnjaka, tu ne bi više prošlo ni kljuse.

I možda upravo iz ovih razloga odlaze i oni rijetki koji su imali volju živjeti na planini, zaključuje naš sagovornik sa Sinjajevine.

IZVOR:RTCG

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.