Rekonstrukcija Vlade kamen spoticanja vlasti?

Rekonstrukcija Vlade kamen spoticanja vlasti?

Iz vladajuće koalicije ovih dana stižu različite izjave o mogućoj rekonstrukciji Vlade, a najdalje su otišli potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj i predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević, koji su iznijeli potpuno oprečne tvrdnje o tome.

I dok Đeljošaj smatra da do rekonstrukcije izvršne vlasti ne treba da dođe prije novembra, Knežević iz dana u dan ponavlja da će se to desiti prije juna.

- Za pet mjeseci smo puno radili. Na pravom smo putu i ide se ka tome da Crna Gora bude naredna članica Evropske unije. Međunarodnim partnerima sam prenio da je u Crnoj Gori formirana kredibilna evropska vlada. Sve posjete koje imamo ukazuju nam da smo na pravom putu. To govori da Vlada radi odlično, a kad se radi dobro, nema potrebe za rekonstrukcijom, promjenama - kazao je Đeljošaj.

On je podsjetio na sporazum prema kojem je rekonstrukcija Vlade moguća krajem godine.

- Kada dođe kraj godine svi konstituenti parlamentarne većine koji jesu i koji nisu u Vladi analiziraće jesu li ispoštovane sve tačke sporazuma. Ako jesu, ja zastupam da se sve dalje ispoštuje; oni koji su poštovali mogu nastaviti evropski put sa nama, ali ako imamo da neko nije poštovao, analiziraćemo i to će biti novi momenat - rekao je Đeljošaj tokom jučerašnje konferencije za novinare sa austrijskom saveznom ministarkom za EU i Ustav Karolinom Edštadler i austrijskim saveznim ministrom za rad i ekonomiju Martinom Koherom.

On do novembra ne vidi mogućnost rekonstrukcije Vlade jer sporazumom nije definisano da bude prije.

- Razumijem želje i zahtjeve. Ali ćemo se striktno držati sporazuma kao konstituent ove vlasti - poručio je Đeljošaj.

Sa druge strane, Milan Knežević smatra da rekonstrukcija treba da se desi prije dobijanja IBAR-a u junu, jer je Vlada, kako je ocijenio, nestabilna i kriza vlasti u Crnoj Gori je i više nego očigledna.

- Sto puta sam rekao da rekonstrukcija treba da bude prije juna. Vlada mora da se stabilizuje. Ako ne dođe, nećemo se pomamiti zbog toga, ali realizacija mjera iz IBAR-a ne može se vezivati za koaliciju "Za budućnost Crne Gore" - izričit je Knežević.

Podsjetio je da je koalicija ZBCG bila jedna od zaslužnih političkih konstituenata koji su odradili više nego dobre stvari za crnogorsko pravosuđe.

- Kuknjava je bila iz nezavisnih medija i od evropskih zvaničnika da ćemo da usporavamo evropski put. Na kraju smo obavili sve naše obaveze - kazao je Knežević.

On tvrdi da prije mjesec dana niko u Crnoj Gori nije znao za IBAR.

- U Crnoj Gori 98 odsto građana ne zna šta znači IBAR. Bugarska i Rumunija su ušle u EU bez realizacije 50 odsto tog IBAR-a. Ta se mjerila inače odnose na Vladu, a nosioci su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo evropskih poslova... Kakve veze s tim imamo mi iz DNP-a? Izvadili su IBAR kao iz rukava. IBAR nema nikakve veze sa DNP-om - dodao je Knežević.

 

Izvor: DAN

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.