SPAJIĆ: SDT da utvrdi ko je kreirao aferu do Kvon

SPAJIĆ: SDT da utvrdi ko je kreirao aferu do Kvon

Premijer Milojko Spajić kazao je da je izuzetno važno da nadležni organi utvrde svaki detalj afere Do Kvon, kako bi se spriječile sve potencijalne zloupotrebe državnih resursa u političke svrhe.

 On je danas tokom Premijerskog sata kazao da su tom brutalnom izmišljotinom htjeli da ga isključe iz izborne trke. Istakao i da je imenovanje v.d. direktora Uprave policije Aleksandra Radovića jedino rješenje koje je garant evropskog puta Crne Gore, te je poručio da bi, da se ponovi ista situacija, opet stao u izbor najboljeg kandidata. Odgovarajući na pistanje poslanika GP URA Dritana Abazovića da li je tačno da prenijerov ujak kadrira zapošljavanja u javnoj upravi Spajić je saopštio da nema samo jednog ujaka nego dvojicu. On je poručio da će u budućnosti kad dobijem slična pitanja dati da ih odgovori Chat GPT ili neka druga aplikacija vještačke inteligencije – robotu kojem nije potrebna ni socijalna ni emocionalna komponenta inteligencije.

Tok Premijerskog sata:

Institucije rade na izradi zakona kojim će se i u oblasti praćenja i identifikovanja kripto-imovine izjednačiti sa najrazvijenijim evropskim zemljama

Crna Gora je zauzela jasan kurs ka Evropskoj uniji i na tom putu je neophodno usaglašavanje domaće regulative sa propisima koji važe u velikoj evropskoj porodici. Opredjeljenje Vlade da napravi tražene reforme i konačno završi pregovarački proces prepoznat je od naših međunarodnih partnera, a jedna od ključnih stavki u tom kontekstu je predloženi, i u Parlamentu usvojeni Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, odgovorio je Spajić poslanici Pejović.

“Usvajanjem tog, ali i izmjenama drugih pravnih normi, izbjegli smo „sivu listu“ Manivala, a možda i još važnije dostigli smo nivo najrazvijenijih evropskih zemalja, kada govorimo o normativi u ovoj oblasti. Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma je jasno stavljeno do znanja da ćemo imati nultu stopu na bilo kakav oblik kriminaliteta i da ova Vlada želi da spriječi mogućnost korišćenja „prljavog novca“, što je jasna poruka da smo kredibilan partner, spreman da ispuni sve zahtjeve kako bi postao dio Evropske unije”, kazao je on.

Prema njegovim riječima korak u tom smjeru je i pristupanje jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA), što će omogućiti uplate i primanje uplata u eurima pod jednakim uslovima, pravima i obavezama, kao u zemljama EU, uz značajno smanjenje troškova prekograničnih plaćanja Crne Gore sa zemljama EU.

Kako je dodao to će garantovati još veću sigurnost u kontroli novca, koji ulazi u Crnu Goru i šalje se u inostranstvo.

“S tim u vezi, nadležne institucije koje su učestvovale u pripremi obimne dokumentacije, koja čini sastavni dio procesa apliciranja pripremile su pred aplikaciju upućenu Evropskoj komisiji 22.03.2024, na mišljenje. Cilj je da dobijemo prethodno odobrenje od DG FISMA, kako bismo olakšali pravovremeno podnošenje naše aplikacije Evropskom savjetu za plaćanja (EPC), po mogućnosti prije kraja aprila tekuće godine. Time bi Crna Gora postala prva država aplikant sa Zapadnog Balkana za uključenje u Jedinstveni sistem plaćanja u eurima (SEPA)”, naglasio je on.

Spajić je saopštio da više institucija rade na izradi zakona, kojim će se i u oblasti praćenja i identifikovanja kripto-imovine izjednačiti sa najrazvijenijim evropskim zemljama.

“Evropska komisija je, početkom juna 2023, donijela MiCA regulativu (Markets in Crypto-Assets Regulation), kojom se uređuje regulatorni okvir za kripto imovinu. MICA regulativom se uređuju pitanja koja se odnose na izdavanje određenih vrsta kripto-imovine, uslovi i način trgovanja tim vrstama kripto-imovine na teritoriji Evropske unije, uključujući i liceniciranje pružalaca usluga. Takođe, uređuju se i nadležnosti nadzornih organa, kao i mjere i druge aktivnosti koje nadzorni organi preduzimaju. Ministarstvo finansija je, u saradnji sa Centralnom bankom Crne Gore i Komisijom za tržište kapitala započelo pripremne aktivnosti na izradi zakona kojim će se urediti oblast digitalne odnosno kripto-imovine, u skladu sa MICA regulativom. Međutim, regulatorni okvir nije finalizovan na nivou Evropske unije, budući da je još uvijek u toku donošenje tehničkih standarda, koji treba da omoguće puno funkcionisanje regulatornog okvira. Nakon usaglašavanja regulative Evropske unije, Crna Gora će intenzivirati aktivnosti na izradi nacionalnog regulatornog okvira”, zaključio je Spajić.

Izvor:VOP

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.