Živković Spajiću: Vaš ministar Vas je optužio da ste kriminalac
Danijel Živković

Živković Spajiću: Vaš ministar Vas je optužio da ste kriminalac

U crnogorskom parlamentu u toku je premijerski sat, drugi otkad funkciju predsjednika Vlade obavlja Milojko Spajić.

Premijerski sat počeo je sa gotovo 45 minuta zakašnjenja.

Na početku, Miloš Konatar (URA) poručio je kako je neozbiljno to što, nakon  premijera, ministri neće moći da odgovaraju na pitanja poslanika u narednih 20 dana zbog putovanja.

“Valjda prioritet treba da im bude da dođu u parlament jednom u mjesec ili dva”, kazao je on.

Mandić: Više Vam se sviđalo Pajovićevo predsjedavanje; Konatar: Ne vjerujem u Vašu pomiriteljsku ulogu

Andriji Mandiću je poručio kako je on prvi predsjednik Skupštine tokom čijeg se mandata ne zna kada će koji ministar odgovarati na pitanja poslanika.

“Drago mi je da Vi, kao član partije Darka Pajovića, više uvažavate njegovo predsjedavanje nego moje”, poručio mu je Mandić..

Konatar je kazao kako nije bio član Pajovićeve stranke u doba kada je ovaj bio šef parlamenta.

“Vi od početka mandata ovdje želite da ispadnete duhoviti, smireni, ali super je što sad izlaze ti zli duhovi iz vas. Ja u Vašu pomiriteljsku ulogu ne vjerujem”, kazao je Konatar.

Lolla: Ponašanje ministara je skandalozno

Drita Llolla (DPS) kazala je kako ministri ne poštuju obavezu da im odgovore u roku.

“Ova Vlada je neozbiljna, imali smo i odgovor jednog ministra koji prebacuje svoje nadležnosti na drugo ministarstvo. Dobili smo informaciju da dobar dio ministara neće odgovarati uopšte na pitanja do 20. aprila. Mislim da je to skandalozno”, poručila je ona.

Mandić je na to pozvao ministre da odgovaraju blagovremeno poslanicima, kako bi Skupština obavljala svoju kontrolnu funkciju.

Zirojević: Očito ćemo morati da ih lovimo po svijetu da bismo dobili odgovore

Nikola Zirojević (SD) rekao je kako su odgovore na postavljena pitanja dobili tek oko 11:15, a da je praksa bila da se to dešava ranije.

“Izgleda da ćemo morati da lovimo ministre po svijetu da bismo dobili odgovore od njih. Vlada nam više liči na turističku agenciju nego na izvršnu vlast”, kazao je on.

Spajić: Afera Do Kvon bila je brutalna izmišljotina, on je bio saučesnik toga

Pošto su počela poslanička pitanja, Miodrag Laković (PES) je Spajića pitao o tome kako planira da zaštiti crnogorsko društvo od subverzivnog djelovanja, nalik aferi Do Kvon.

“To su afere usmjerene na diskreditaciju političkih protivnika”, rekao je on.

Spajić je kazao da je u pitanju lažna afera i brutalna izmišljotina kojom su htjeli da ih isključe iz izbornog procesa.

“Do Kvon je bio voljni ili nevoljni saučesnik toga i radujem se da se konačno sazna istina”, dodao je on.

Spajić je kazao kako daje “punu podršku SDT-u kako bi se utvrdilo ko je sve učestvovao u zloupotrebi”.

Živković: Vaš ministar Vas je optužio da ste kriminalac

Danijel Živković (DPS) prvo je konstatovao kako Spajić krši zakon.

“Vi ste nezakonito postavili v.d. direktora Uprave policije. Vi ste prvi među jednakima koji treba da poštuju zakon, ali ste upravo svojim postupanjem pokazali da Vas poštovanje zakona i procedura ne zanima. Pored toga, izazvali ste i političku nestabilnost – a to kažu oni koji su u koaliciji sa Vama. Ministar u Vašoj Vladi Vas je upozoravao lično da vršite krivično djelo. Vaš ministar Vas je optužio da ste kriminalac. Vi u Vladi imate ministra koji je tužio tu Vladu”, konstatovao je on.

Živković je pitao i da li unutar većine uopšte postoji usaglašenost povodom vanjskopolitičkih ciljeva.

“Čudim se zašto ćutite na ono što se dešava u Vašoj većini. Vi u većem dijelu parlamentarne većine imate nepoštovanje vanjskopolitičkih prioriteta države, koji su navedeni i u Vašem koalicionom sporazumu. BiH je uložila protestnu notu, čujemo i da ćemo podržati članstvo Kosova u SE, a u parlamentarnoj većini su protiv toga. Da li ćete Vi, ako Upravni sud presudi da ste nezakonito postavili v.d. direktora UP, podnijeti ostavku? Da li ćete u Vladu uvesti subjekte koji su suprotstavljeni vanjskopolitičkim prioritetima Crne Gore”, upitao je on.

Spajić: Razriješili smo čovjeka koji nije imao povjerenje izvršne vlasti

Spajić je na to kazao kako je zakonito postavio v.d. direkora Uprave policije. 

“Vlada će postupiti po presudi Upravnog suda, kakav god ishod da bude. Pitam se kako bi Vaše pitanje glasilo da je na čelu ove važne institucije bezbjednosti ostao čovjek koji nema povjerenje izvršne vlasti, ili da je Vlada imenovala drugog koji ga takođe nema ili da smo ovu poziciju ostavili upražnjenom i izazvali pravu bezbjednosnu krizu ili pak doveli da to bude rizik po mogućnost dobijanja IBAR-a”, dodao je Spajić.

Da se ponovi ta situacija, kazao je Spajić, opet bi učinio isto.

“Opet bih izabrao najboljeg kandidata, kao i većina članova Vlade, koja me je ovlastila da predložim kandidata i glasala za njegovo imenovanje”, kazao je on.

“Ova većina je stabilnija i od onih u kojima je bio DPS”

O tome što dio njegovih koalicionih partnera nije na istom vanjskopolitičkom fonu, Spajić je kazao – “dok god se u procesu donošenja odluka držimo dogovorenih principa, neću predlagati nikakva razrješenja, jer za tim nema potrebe”.

“Izlazak iz ove Vlade siguran je put u političku neizvjesnost, a ja to za svoje partnere ne želim, ni za jednog od njih. Većina je stabilna, donosi odluke i obezbjeđuje procese. Stabilnija je i od onih u kojima je Vaša partija bila konstituent. Neću komentarisati istupanja ovog ili onog pojedinca, posebno ne poslanika. Izuzetno ih poštujem i ohrabrujem da budu nezavisni u svom radu”, dodao je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.