Mugoša: Skupštinska većina ugrožava prava manjine
Boris Mugoša

Mugoša: Skupštinska većina ugrožava prava manjine

Mugoša je za "Dan" komentarisao nastavak prakse parlamentarne većine da izbjegava da poziva članove Vlade na kontrolna saslušanja, iako poslovnik garantuje pravo opoziciji da dva puta u toku redovnog zasjedanja na njihov zahtjev odbor donose odluku o kontrolnom saslušanju.

– Sve češća osporavanja prava ugrožavaju kontrolnu funkciju parlamenta, a to je daleko od bilo kakve slučajnosti. Očigledno se radi o dogovoru parlamentarne većine. Ovo je već drugačiji način odbijanja sprovođenja kontrolne funkcije parlamenta. Prvo su nas preglasavali, iako je to takođe kršenje poslovnika. Nije predviđeno da se glasa o inicijativi, jer je to pravo dato opoziciji. I to pravo nam je dala ova vlast, jer je do njihovog dolaska bila mogućnost jednog saslušanja tokom redovnog zasjedanja, a oni su, pokušavajući da budu demokrate, povećali na dva. Sada su se, očigledno, pokajali – kazao je Mugoša.

I iz Instituta Alternativa podsjećaju da su predstavnici partija koje čine ovu parlamentarnu većinu 2020. godine izmijenili Poslovnik Skupštine kako bi se pravo opozicije na kontrolno saslušanje manjinskom inicijativom omogućilo dva puta umjesto jednom u toku zasjedanja i da je tada to predstavljano kao demokratski iskorak.

Mugoša ističe da je neprimjereno ponašanje parlamentarne većine i način na koji guše prava manjine u Skupštini Crne Gore.

– Šta mi, kao opozicija, možemo da uradimo? Da napustimo rad odbora? U njima su oni većina i mogu bez nas da rade. Tek tada bi radili šta hoće, ovako se, barem na neki način, čuje naš glas. Jednostavno mora se shvatiti da nije suština da se kroz odbore omogući većini da kontroliše rad Vlade, već da se opoziciji omogući da na neki način kontroliše izvršnu vlast. Djeluje mi da oni nemaju kapaciteta da nam omoguće i toliko – ističe ovaj poslanik.

On misli da se ovo nikada ranije nije događalo u crnogorskom parlamentu.

– Taj alat kontrolnog saslušanja postoji već deset godina u parlamentu. Sadašnja vlast, koja je dugo bila opozicija, taj alat je pojačala i sada ne poštuje ni ono za šta se zalagala. Nije naš posao samo da donosimo zakone, nego i da kontrolišemo kako ih implementiraju oni koji su po Ustavu odgovorni za vođenje unutrašnje i vanjske politike Crne Gore – rekao je Mugoša.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.