Prvi Gala koncert Fondacije Miloš Karadaglić na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta

Prvi Gala koncert Fondacije Miloš Karadaglić na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta

Svjetski priznati gitarista Miloš Karadaglić zajedno sa Petrom Radulović i Kostom Popovićem, ovogodišnjim dobitnicima stipendije Fondacije koja nosi njegovo ime, te gudačkim ansamblom Crnogorskog simfonijskog orkestra, a pod dirigentskom palicom Andreasa Otenzamera, nastupiće 6. aprila u CNP-u.

Fondacija “Miloš Karadaglić” i Crnogorsko narodno pozorište prirediće Gala koncert na Velikoj sceni u subotu, 6. aprila 2024. godine, s početkom u 20 časova. Ovaj događaj predstavlja spoj umjetnika svjetskog renomea i mladih talenata iz svijeta klasične muzike, što  u samom etosu rada Fondacije

Dirigentsku palicu preuzeće maestro Andreas Otenzamer, renomirani umjetnik porijeklom iz Austrije, dok će kao solisti nastupiti Miloš Karadaglić, te sopranistica Petra Radulović i violončelista Kosta Popović, koji su dobitnici prvog ciklusa stipendija koje je Fondacija Miloš Karadaglić dodijelila u februaru ove godine. 

Na programu će se naći značajna djela iz svjetske muzičke baštine, obuhvatajući različite epohe – od baroka, preko klasicizma i romantizma, sve do muzike 20. vijeka. Gudački ansambl Crnogorskog simfonijskog orkestra će izvesti prvi stav Bahovog “Brandenburškog koncerta” br. 3 u G-duru, kao i “Holberg svitu” Edvarda Griga. Zajedno sa gudačima CSO-a, Miloš Karadaglić će odsvirati djela italijanskih autora, i to čuveni “Adađo” iz “Koncerta za obou u d-molu” Alesandra Marčela, “Fandango” iz “Kvinteta br. 4 u D-duru” Luiđija Bokerinija, kao i “Koncert za lautu u D-duru” Antonija Vivaldija.

Stipendistkinja Petra Radulović otpjevaće rečitativ i ariju “Thy Hand, Belinda” i “When I am Laid in Earth” iz opere “Didona i Enej” Henrija Persela, kao i ariju “Quando me’n vo” iz opere “Boemi” Đakoma Pučinija. Kosta Popović izvešće djela “Vokaliza op. 34, br. 14” Sergeja Rahmanjinova, kao i “Ritualni ples vatre” iz baleta “Ljubav čarobnica” Manuela de Falje. Pored pomentog, stipendisti će nastupiti u duetima sa Milošem Karadaglićem u izvođenju djela Eitora Vilja-Lobosa – ariju iz “Brazilske bahijane br. 5” i “Sentimentalnu melodiju” iz “Amazonske šume W551”.

Gala koncert će se realizovati u partnerstvu Fondacije Miloš Karadaglić i Crnogorskog narodnog pozorišta, uz podršku Ministarstva kulture i medija i Muzičkog centra Crne Gore, te kompanija Henley & Partners i Adriatic Marinas Porto Montenegro.

Za više informacija i rezervacije karata, posjetite www.cnp.me ili kontaktirajte blagajnu Crnogorskog narodnog pozorišta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.