Kabinet za medije iz Gaze: Broj novinara koje je ubila izraelska vojska porastao na 137

Kabinet za medije iz Gaze: Broj novinara koje je ubila izraelska vojska porastao na 137

178. je dan sukoba na Bliskom istoku. U nastavku pregled najvažnijih dešavanja:

10:26 Izraelska vojska potvrdila povlačenje iz bolnice Al-Šifa

Izraelske snage potvrdile su povlačenje iz bolnice Al-Šifa, rekavši da su ubile palestinske naoružane napadače i zaplijenile oružje i obavještajne dokumente tokom svoje dvosedmične operacije.

Opsada najveće prijeratne bolnice u Gazi izvedena je “uz sprječavanje nanošenja štete civilima, pacijentima i medicinskim timovima”, saopštila je vojska. Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da je 21 pacijent preminuo otkako je Izrael započeo opsadu objekta 18. marta.

Naši dopisnici takođe izvještavaju o razaranju medicinskog kompleksa.

08:28 Hamas potvrdio da se izraelska vojska povukla iz bolnice Al Šifa, pronađena tijela

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze pod kontrolom Hamasa saopštilo je da je izraelska vojska povukla tenkove i vozila iz bolnice Al Šifa, najveće bolnice na opkoljenoj palestinskoj teritoriji, gdje je prije dvije nedjelje pokrenula vojnu operaciju.

Novinar AFP i očevici na licu mjesta vidjeli su tenkove i vojna vozila kako napuštaju bolnički kompleks.

„Desetine leševa, od kojih su neka u stanju raspadanja, pronađeni su u i oko bolnice“, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja palestinskog pokreta Hamas.

07:02 Kabinet za medije iz Gaze: Broj novinara koje je ubila izraelska vojska porastao na 137

Nakon što je izraelska vojska ubila fotoreportera i urednika, Kabinet za medije Vlade Gaze objavio je da se broj ubijenih novinara od početka rata popeo na 137.

Abdel Vahab Avni ubijen je nakon što je izraelska vojska bombardirala njegov dom u izbjegličkom kampu Al-Maghazi u središnjoj Gazi, stoji u saopštenju. 

Rekordan broj novinara ubijen je u opkoljenoj enklavi od 7. oktobra, uključujući više novinara Al Jazeere.

Najnoviji vazdušni napad na novinare u Gazi dogodio se ranije danas, kada je gađan novinarski šator u dvorištu bolnice Al-Akssa, ubivši najmanje četiri osobe.

06:59 UNRWA o razaranju škola u Gazi: ‘Ovo je rat protiv djece’

Agencija UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) podsjeća da je od početka rata više od sto njenih škola bilo direktno ili indirektno pogođeno od strane izraelske vojske.

“Mnoge su korišćene kao skloništa za raseljene. Nijedno mjesto nije sigurno u Pojasu Gaze,” stoji u objavi na X-u.

“Ovo je rat protiv djece. Protiv njihovog djetinjstva i njihove budućnosti.”

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.