Tužba Evropskom sudu protiv Europola zbog hakovanja Sky ECC-a

Tužba Evropskom sudu protiv Europola zbog hakovanja Sky ECC-a

Protiv postupanja Europola i Eurojusta podnesena je tužba Evropskom sudu pravde. Prema riječima holandskog advokata Justusa Reisingera, ove organizacije su nanijele štetu klijentu obradom i korištenjem hakovanih chatova iz Sky ECC-a kršeći evropska pravila i evropsko zakonodavstvo.

Europol i Eurojust su agencije Evropske unije. Između decembra 2019. i sredine 2021. koordinirali su hakiranje od strane policijskih službi u Belgiji, Francuskoj i Holandiji na servere i poruke servisa za šifrovanje Sky ECC. U tu svrhu zemlje su osnovale poseban zajednički istražni tim.

Nije testirano

Policijski stručnjaci hakovali su servere Sky ECC-a u francuskom gradu Rube. Policija je potom snimila sve čitljive razgovore svih korisnika Sky-a u svijetu u prvoj polovini 2021. To je dovelo do poplave tužbi protiv teških kriminalaca. Do sada su sudovi u Holandiji pretpostavljali da realizacija hakovanja i pouzdanost podataka ne moraju biti testirani. Francuska sudska kontrola je dovoljna.

'Nezakonito i ništavno'

Sud pravde razmatra slučajeve u kojima je možda prekršeno pravo Evropske unije. Reisinger sada traži od Suda pravde u Luksemburgu da radnje Europola i Eurojusta u uspostavljanju tog tima, izvršenju operacije i obradi i korištenju krekovanih chatova Sky ECC-a proglasi "nezakonitim i ništavnim".

Argumenti

Reisinger iznosi četiri argumenta za tužbu.

Prema riječima advokata, hakirajući sve korisnike Sky-a i čitajući sve njihove poruke, advokat je prekršio niz evropskih zakona, pravila i presuda Suda pravde i Evropskog suda za ljudska prava. Štaviše, sud nije mogao testirati korisnost dokaza iz operacije Sky ECC. Ovo dovodi u opasnost pravo na pravično krivično suđenje, smatra Reisinger.

Nadalje, prema njegovim riječima, nije postojala odgovarajuća sigurnost u obradi Sky ECC podataka kako to zahtijevaju evropski zakoni. Konačno, njegov klijent je procesuiran u istom predmetu iu Srbiji iu Holandiji, zbog očiglednog nedostatka koordinacije od strane Eurojusta.

Prvi put

Pritužbe na radnje Europola i Eurojusta razlikuju se od pokretanja krivičnog postupka pred Evropskim sudom pravde ili Evropskim sudom za ljudska prava.

Ovo je prvi put da je podnesena ovakva žalba na radnje poduzete tokom hakovanja na servisima za šifriranje.

Zašto se ovo razlikuje od postupka u krivičnom predmetu?

Advokat Reisinger:

Ovakav postupak se ne odnosi na to da li je osumnjičeni počinio krivično djelo, već na to da li su se vlasti Evropske unije pridržavale zakona Evropske unije. U ovom slučaju radi se o vlastima Europola i Eurojusta. Sada je na Sudu pravde da utvrdi da li su postupili ispravno.

Kakve bi mogle biti posljedice ako Sud proglasi ponašanje Europola i Eurojusta nezakonitim i nevažećim?

Advokat Reisinger:

U ovom konkretnom postupku, to bi moglo značiti da se dosuđuje naknada. Istovremeno, međutim, jasno je i šta Evropski sud pravde misli o zaštiti osnovnih ljudskih prava, kao što su pravo na efikasnu odbranu i pravo na zaštitu privatnosti i ličnih podataka, s obzirom na hakovane PGP komunikacije. Takva izjava bi naravno mogla dobiti na značaju iu različitim pojedinačnim krivičnim predmetima koji se vode na nacionalnom nivou u mnogim evropskim zemljama.

Kada se može očekivati ​​presuda?

Advokat Reisinger:

Teško je to reći. Europol će prvo imati priliku da odgovori, tako da će to sigurno potrajati mjesecima, a ionako očekujem nakon ljeta.

Berlinski slučaj

Reisinger je također podnio tužbu protiv Europola i Eurojusta u vezi sa EncroChat-om, baš kao i onaj za Sky ECC.

U drugom predmetu na Sudu pravde, koji proizilazi iz krivičnog postupka u Berlinu, presuda će biti izrečena 30. aprila. Sud će također odlučiti o EncroChat-u. Pogledajte o ovome:

Koji su predmeti vezani za korištenje usluga šifriranja trenutno pred evropskim sudijama?

Autor @Wim van de Pol

Izvor:Crimesite.nl

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.