Ministarstvo: Opština da riješi pitanje izmještanja deponije Mostina

Ministarstvo: Opština da riješi pitanje izmještanja deponije Mostina

Razumjevajući današnje okupljane građana Rožaje koji traže da se izmjesti deponija Mostina, u cilju adekvatnog upoznavanja javnosti i rješavanja problema koji datira već 11 godina, iz Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera napominju da su jedinice lokalnih samouprava nadležne za upravljenje komunalinim otpadom na teritoriji opština, kao i u slučaju opštine Rožaje.

Kako su naveli, naime, polazeći od činjenice da je Zakonom o upravljanju otpadom lokalna samouprava (LS) nadležna za upravljanje komunalnim otpadom, Opština Rožaje je 2013. godine donijela Odluku o načinu privremenog skladištenja komunalnog otpada i uslovima zaštite životne sredine i zdravlja ljudi, kojom je lokacija Mostina određena za privremeno skladištenje komunalnog otpada.

"Ne želeći da vjerujemo u nedobronamjernost navoda da nijesmo dovoljno posvećeni razvoju sjevera, ali uz uvažavanje da svako ima pravo da kritikuje, moramo istaći da je nerealno očekivati da za par mjeseci riješimo sve nagomilane probleme koje smo naslijedili preuzimajući resor turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera. U prilog našoj posvećenosti i naporima u rješavanju problema, kako sjevera tako i ostalih djelova Crne Gore, Ministratsvo turizma, ekologija, održivog razvoja i razvoja sjevera u posljednje vrijeme intezivno radi na pripremi Studije izbora adekvatne lokacije regionalnog centra za upravljenje otpadom za sjeverni region, koji je po osnovu Državnog plana upravljanja otpadom predviđen u Opštini Bijelo Polje. Istim Planom je u Opštini Rožaje predviđena izgradnja transfer stanice sa sortirnicom otpada", istakli su iz tog resora. 

Kao potvrda navedenom, kako su kazali, stoji činjenica da Predlog novog zakona o upravljanju otpadom čeka skupštinsko izglasavanje.

"Na čelu sa resornim ministrom, Vladimirom Martinovićem, spremni smo na dijalog sa svim lokalnim samoupravama, sjevernim, centralnim i južnim, a sve u cilju konačnog rješavanja dugogodišnjih problema. Takođe, obavještavmo javnost da će Agencija za zaštitu životne sredine već u ponedjeljak, shodno Zakonu o odgovornosti za štetu životnoj sredini, izaći na teren, utvrditi tačno stanje i na osnovu toga sačiniti zapisnik i pokrenuti postupak utvrđivanja štete ili neposredne opasnosti po životnu sredinu", naveli su iz tog Ministarstva. 

Pozivaju i lokalnu samoupravu na dijalog i pristupanju rješavanju ovog problema u cilju izbora adekvatne lokacije.

 

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.