Građani nezadovoljni, cijene snižene samo nekoliko centi: Ako im je ovo akcija, bolje da je nisu ni pokrenuli
Ilustracija

Građani nezadovoljni, cijene snižene samo nekoliko centi: Ako im je ovo akcija, bolje da je nisu ni pokrenuli

Dugo najavljivana akcija snižavanja cijena u prodavnicama, odnosno ograničavanja marži na grupu proizvoda od osnovnog značaja za život građana, u okviru koje će cijene biti ograničene za oko 500 proizvoda, zvanično je počela juče.

Iako su iz Vlade istakli da će akcija biti usmjerena na poboljšanje životnog standarda, te da će znatno sniziti cijene proizvoda, građani koje smo anketirali nisu zadovoljni akcijom. Smatraju da neće značajnije poboljšati standard.

Akcijom je predviđeno da se na određene artikle marže ograniče na pet, deset i 15 odsto.

Cilj ove akcije bio olakšanje tereta visokih troškova života, međutim, građani izražavaju duboko nezadovoljstvo. Mnogi smatraju da će ova akcija imati ograničen uticaj na inflaciju i da neće znatno doprinijeti poboljšanju životnog standarda.

Ono što je ekipa Dan-a uspjela da primijeti, jeste da cijene nisu znatno niže u odnosu na prethodne dane, odnosno za dobar dio proizvoda su ostale kao i ranije.

"Dan" je prethodne sedmice pisao da cijene neće biti mnogo niže, odnosno svega pet do sedam odsto, kako je tada potvrđeno iz izvora bliskih trgovačkim lancima.

Kada je riječ o polutvrdim sirevima, primjetno je da je jeftiniji samo biljni. Snižene su i cijene mlijeka, koje se može kupiti za oko 85 centi, a litar jogurta je snižen na oko 1,20 eura. Tjestenina je jeftinija za nekoliko centi, pa se može kupiti i za nepunih 50 centi. Suhomesnati proizvodi zanemarljivo su jeftiniji.

Prema navodima jedne sugrađanke, koja nije bila zadovoljna akcijom, cijene su gotovo ostale iste.

"Nikakvog značajnijeg pojeftinjenja nema. Cijene brašna, ulja i tih osnovnih proizvoda praktično su iste, dok je suhomesnato niže za po nekoliko centi, što neće doprinijeti boljem standardu građana", kazala je ova sugrađanka.

Ni ostali sugrađani sa kojima su novinari Dan-a razgovarali nisu bili zadovoljni akcijom.

Milka Stanić iz Podgorice istakla je da ne vidi da su cijene niže, uprkos posebno istaknutim naljepnicama koje ukazuju da su proizvodi jeftiniji.

"Cijene su iste, pojeftinjenje od nekoliko centi ne znači ništa. Kada se pogleda realno, većina marketa nedjeljno nudi akcije u okviru kojih snize cijene. Naročito ako pogledamo cijene hemije, odnosno proizvoda za čišćenje i za higijenu, tu gotovo da nije ništa pojeftinilo", istakla je Stanić.

Akcijom nije zadovoljna ni njena sugrađanka Vera Milić. Prema njenim navodima, akcije kao i da nema.

"Ako je za njih ovo akcija, bolje da je nisu ni pokrenuli. Koliko će ovo građanima značiti mislim da najbolje pokazuju kese koje iznosimo iz marketa. Svakim danom sve manje može da se kupi, a sve je skuplje", kazala je ona.

Akcija je oročena do 31. maja, a Ministarstvo ekonomskog razvoja će nakon analiza odlučiti da li će biti produžena.

Đeljošaj: Akcija bolja od "Stop inflaciji"

Ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj istakao je da će, prema njegovoj projekciji, cijene biti niže za oko 10 do 15 odsto, a da će o njenom eventualnom nastavku nakon 31. maja odlučiti nakon dodatnih analiza.

"Mislimo da će ove mjere biti dobre. Analizirali smo ih da budu najbolje, ali ne želimo da kažemo ovo je najbolje, stanemo iza toga i nakon analiza možda dobijemo da nisu bile dobre. Analiziraćemo efekte ovih mjera i nakon toga naći neku mjeru na koji način ćemo nastaviti sa onim što je podrška boljem standardu građana", poručio je Đeljošaj na TV "Vijesti".

On je takođe naveo i da je akcija sveobuhvatnija u odnosu na akcije "Stop inflaciji" koje je sprovodila prethodna Vlada. Đeljošaj je poručio da će Tržišna inspekcija kazniti od 5.000 do 10.000 eura svaku trgovinu koja je obuhvaćena akcijom, a koja ne bude poštovala odluku Vlade.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.