Danilović priznao i da će ići na popravni
Foto: Iva Mandić/Pobjeda

Danilović priznao i da će ići na popravni

Politička figura, kako sam za sebe kaže, a u ovim čudim vremenima direktor Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja Goran Danilović, reagovao je na tekst Pobjede „Goran Danilović ′pao′ već na prvom testu?!“ tako što je potvrdio da ga nije položio.

Danilović se javnosti obratio preko svog naloga na Fejsbuku i proruske i prosrpske platforme In4s, čiji je osnivač rektor crnogorskog univerziteta Vladimir Božović.

On je reagovao na informaciju Pobjede od prije par dana, u tom trenutku potvrđenu iz više nezavisnih, a kredibilnih izvora, da Danilović nije položio stručni ispit za rad u državnim organima koji je, prema Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, morao imati prije dvije i po godine, tačnije prije postavljanja za vršioca dužnosti direktora.

Prava, obaveze i dužnosti vršioca dužnosti direktora i direktora u punom mandatu isti su, tako da je Danilović odavno morao imati položen stručni ispit, budući da je od 14. oktobra 2021. na čelu AKOKVO. Zakon daje mogućnost da, ukoliko neko nema položen stručni ispit za rad u državnim organima prije konkurisanja, isti mora položiti za najviše godinu od dana kada je započeo angažman. Danilović je krenuo da polaže stručni ispit 28 mjeseci nakon što je zaposjeo funkciju prvog čovjeka Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja.

Dalje, Zakon o državnim službenicima i namještenicima predviđa da v. d. stanje traje samo do šest mjeseci, tako da obnavljanje ovog statusa, što se u Danilovićevom slučaju desilo čak tri puta, predstavlja zloupotrebu instituta v. d. stanja.

Dalje, Danilović je u svom jetkom reagovanju zamijenio nekoliko teza, sebe pohvalio više puta, Pobjedu optužio u ukupno 485 riječi koliko tekst ima devet puta da laže, i na kraju priznao da je, iako je punih 19 godina javni funkcioner - poslanik, ministar unutrašnjih poslova, direktor AKOKVO, pao na pismenom dijelu stručnog ispita.

„Kada sam padao na ispitima, ličnim i državnim, kad padam i kada budem padao, ne mogu pasti nikad na nivo Pobjede. Kada ne znam sve odgovore, kada i sebe ocijenim slabijom ocjenom, kada mi se učini da mnogo čega nedopustivo ne znam, i tada znam više od Pobjede. Od njih ću znati i mrtav više, ali neću nikada znati da mrzim na način na koji mrze nikogovići i ništice“ – napisao je Danilović, između ostalog, u svojoj reakciji.

Ne ulazeći uopšte u spor ko zna više i ko je pametniji, eto da prihvatimo tvrdnju Danilovića da je on najpametniji, Pobjeda se pameću Gorana Danilovića uopšte nije bavila, već neregularnostima, kršenjem i zaobilaženjem zakona.

Pobjeda je pisala da je AKOKVO odbila da da informacije po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, zbog čega je u spor uključena i Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

Danilović je u svom krajnje neobičnom reagovanju ustvrdio kako nije tačno da nije htio da da javnosti na uvid tražene informacije, te da službenica zadužena za tu oblast nije bila na poslu zbog bolesti.

Istine radi, načelnica službe za opšte poslove i finansije AKOKVO Gordana Novaković-Vuksanović je bila na poslu, uredno se javila na fiksni službeni telefon i decidno saopštila da „Pobjeda neće dobiti odgovore“. Na pitanje „zašto“, ona je odgovorila „jer su svi u Agenciji bolesni“.

Danilovićeva službenica je imala mogućnost da zatraži par dana za pripremu odgovora, umjesto čega je bila vrlo jasna: „Ne možemo vam spremiti odgovore, žalite se“.

Dalje, Goranu Daniloviću se pričinjava da je Pobjeda pisala „da je on pričinio novčanu štetu Agenciji“, zbog čega nekoliko pasusa posvećuje hvalospjevu svoga rada. Tačno i istinito je da je u tekstu „Goran Danilović ′pao′ na prvom testu“ Pobjeda navela da do „analize troškova koje je lider Ujedinjene Crne Gore i kadar Vesne Bratić učinio u protekle dvije i po godine, nije bilo moguće doći jer su iz AKOKVO-a decidno odbili da odgovore na zahtjev o slobodnom pristupu informacijama“.

Pobjeda će, dakle, tek kada pristigne traženi materijal, napraviti analizu ne/namjenskog trošenja novca poreskih obeznika i donijeti zaključke.

Potom, Danilović optužuje Pobjedu da laže da je političkom odlukom postavljen na mjesto direktora Agencije. Istine radi, o političkom namještenju Danilovića govorila je javno dr Branka Bošnjak na RTCG u emisiji ,,Okvir“ 24. novembra 2023. eksplicitnim navodom da je prisustvovala pregovorima u kojima je AKOKVO, kao dio političkoga dogovora, pripao Danilovićevoj partiji. Pobjeda je samo prenijela tvrdnje dr Bošnjak, poslala pitanje Daniloviću da li je to tačno, na šta Danilović nije htio da odgovori.

Na kraju panegirika samom sebi Danilović poručuje da Pobjeda „mora da se strpi“ i sačeka da vidi hoće li on dostaviti uvjerenje o položenom stručnom ispitu – do 15. juna, kada ističe onih godinu od dana kada je imenovan za direktora u punom mandatu (a zaboravlja duže od godinu i po u statusu tri v. d. mandata), a što u stvari znači da će Danilović izaći ponovo da polaže, ili što se kolokvijano kaže – pojaviće se na popravnom.

I popravni bi bio i prihvatljiv i razumljiv da je u pitanju službenik koji ne kreira državne politike. Međutim, ovdje je riječ o prvorazrednom skandalu. Goran Danilović, koji nije u stanju da položi stručni ispit za rad u državnim organima iz prve, sjedi na mjestu odakle odlučuje o sudbini visokoškolskih ustanova.

I na kraju, Danilović je ustvrdio kako ga Pobjeda mrzi. Iako to nije tačno, za jaku emociju je potrebno još nešto osim faktografske analize (ne)učinjenog, teško je sada razuvjeriti lidera Ujedinjene Crne Gore da ga niko ne mrzi, ni Pobjeda ni kompjuter Uprave za kadrove. Riječ je samo o tome da ambicije Gorana Danilovića prevazilaze njegove sposobnosti, zbog čega se, narodski rečeno, „snalazi kako zna“. Nažalost Crne Gore, na štetu cijelog sistema i građana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.