Kriza zatvara kafiće i restorane u Njemačkoj
Ilustracija

Teška vremena za ugostitelje se nastavljaju

Kriza zatvara kafiće i restorane u Njemačkoj

Kriza zatvara restorane i kafiće u Njemačkoj, a teška vremena za njemačke ugostitelje se nastavljaju.

Od prve pandemijske godine 2020. zatvoreno je oko 48 hiljada kompanija, a 6,1 hiljadu ih je otišlo u stečaj, pokazalo je istraživanje agencije Kreditreform.

Stručnjaci očekuju dalji loš trend, prenosi Poslovni dnevnik.

"Talas je tek počeo”, rekao je vođa istraživanja agencije, Patrick-Ludwig Hantzsch.

Samo prošle godine, svaki deseti preduzetnik u gastronomiji odustao je od posla. Zatvoreno je 14 hiljada lokala, što je više nego u prethodne tri godine.

Isti je slučaj i sa stečajevima, kojih je u prošloj godini, prema podacima Kreditreforma, bilo 27 odsto više nego u ekonomiji u cjelini.

Najviše malih preduzeća, do deset zaposlenih, bilo je nelikvidno – njih 88 odsto.

“Ugostiteljstvo je jedan od glavnih gubitnika u nizu kriza posljednjih godina”, rekao je Hantzsch, objasnivši da se industrija još nije oporavila od pandemijske krize, a onda je stigao udar inflacije.

Osim toga, Vlada je sredinom 2020. godine privremeno smanjila porez na dodatu vrijednost (PDV) za ugostitelje, sa 19 na sedam odsto. Međutim, od januara redovne cijene ponovno su na snazi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.