Obrazloženje Spajića: Radovića preporučuje iskustvo u Europolu, dao je ključni doprinos da CG izbjegne sivu listu...

Obrazloženje Spajića: Radovića preporučuje iskustvo u Europolu, dao je ključni doprinos da CG izbjegne sivu listu...

Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti (v.d.) direktora Uprave policije (UP) preporučuje šestogodišnje iskustvo u Europolu na osnovu čijih informacija iz Skaj prepiski se procesuiraju brojni slučajevi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

To se kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore navodi u obrazloženju premijera Milojka Spajića koji je predložio Radovića za v.d. direktora UP.

"Radovića je preporučila bogata radna biografija, kao i činjenica da je krajem prošle godine dao ključni doprinos da Crna Gora izbjegne sivu listu Manival-a. Pored navedenog, Aleksandra Radovića preporučuje i šestogodišnje iskustvo u EUROPOL-u, na osnovu čijih informacija iz SKY prepiski se procesuiraju brojni slučajevi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Takođe, Radović je jedini u punom mandatu pomoćnika direktora Uprave policije", navodi se u obrazloženju Spajića, piše u saopštenju Vlade.

Vlada je većinom glasova sinoć izabrala Radovića v.d. direktora UP, a Spajić ga je predložio iako to nije bila tačka dnevnog reda.

U današnjem saopštenju Vlade se navodi da je Vlada na 20. sjednici kojom je predsjedavao Spajić usljed potrebe za očuvanjem nacionalne bezbjednosti i nastavka bespoštedne borbe protiv kriminala i korupcije, a u cilju ubrzavanja puta Crne Gore ka Evropskoj uniji, (EU) raspravljala o kandidatima prijavljenim na javni poziv za v.d. direktora Uprave policije.

"Vlada se upoznala sa spiskom, biografijama i postupkom intervjuisanja prijavljenih kandidata na javni poziv za izbor v.d. direktora Uprave policije. Shodno zaključku Vlade broj: 08-011/24-1185/2 od 3. marta 2024. godine ministar unutrašnjih poslova dostavio je predlog za određivanje Lazara Šćepanovića za v.d. direktora Uprave policije. Navedeni predlog nije dobio potrebnu većinu glasova članova Vlade. Kako je ministar unutrašnjih poslova odbio da u skladu sa zakonom predloži drugog kandidata sa Spiska prijavljenih lica, Vlada je radi očuvanja nacionalne bezbjednosti, kao i nesporne potrebe da Uprava policije ima direktora, odnosno vršioca dužnosti, ovlastila predsjednika Vlade Milojka Spajića da predloži jednog od kandidata sa utvrđenog spiska. Shodno navedenom, premijer je predložio kandidata Aleksandra Radovića za v.d direktora Uprave policije", kazali su iz Vlade.

Vlada je prije izbora Radovića usvojila većinom glasova zaključak kojim ovlašćuje Spajića da on predloži vršioca dužnosti direktora policije, iako to nema uporište u Zakonu o unutrašnjim poslovima.

Zakonom je propisano da vršioca dužnosti direktora policije predlaže ministar unutrašnjih poslova.

Prethodno je, tokom maratonske sjednice Vlade koja je prekidana više puta, premijer predlagao da Radović bude "koordinator" Uprave policije, iako ni to nije predviđeno Zakonom o unutrašnjim poslovima.

O tom predlogu se na sjednici Vlade ipak nije glasalo.

Tokom rasprave o predlogu Spajića da policijom koordinira Radović, ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović pročitao je članovima Vlade član 416 Krivičnog zakonika u kojem je opisano krivično djelo zloupotreba službenog položaja za koje je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora, objavile su sinoć "Vijesti".

Potom je Šaranoviću, čiji je predlog da vršilac dužnosti direktora Uprave policije bude Lazar Šćepanović odbijen, zamjereno što nije obezbijedio "prohodnost u Vladi za takav predlog".

Šaranović je nakon izbora Radovića "Vijestima" rekao da će obavijestiti nadležne državne organe o sumnji da su na sjednici Vlade izvršena krivična djela, zato što je "prekoračenjem granica svog ovlašćenja" izabrala Radovića.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.