Nova kriza u izvršnoj vlasti: Da li će Demokrate izaći iz Vlade?
Foto: Vlada Crne Gore, Arhiva

Nova kriza u izvršnoj vlasti: Da li će Demokrate izaći iz Vlade?

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je jutros da sumnja da su na sjednici Vlade, izborom Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije, izvršena krivična djela.

Nakon ove njegove izjave svaka politička logika govori da će ministri Demokratske Crne Gore podnijeti ostavke, jer nije logično da učestvuju u radu neke institucije, pa makar to bila i Vlada, u kojoj se čine krivična djela.

Ako se tome dodaju Šaranovićeve formulacije da je Vlada na predlog Spajića,"grubim gaženjem zakona", "preuzimanjem ovlašćenja" ministra unutrašnjih poslova i "prekoračenjem svojih ovlašćenja", izglasala da Radović bude "protivpravno" postavljen za v.d. direktora Uprave policije, onda je potpuno jasno da su Šaranovićeve optužbe toliko teške da treba očekivati izlazak njega i njegovih partijskih kolega iz Spajićeve Vlade.

Kada se tome doda da je Šaranović kao ministar unutrašnjih poslova razočaran da, kako je naveo, “nakon tri decenije progona i autokratije dio ove Vlade učini ovakav brutalan presedan”, onda bi trebalo da bude potpuno jasna situacija. 

Ali nije...

Sam kraj Šaranovićevog obraćawa javnosti govori da nije tako.

"Moj pravni tim će preduzeti sve neophodne radnje radi zaštite zakonitosti i ustavnosti, vladavine prava i bezbjednosti naše zemlje", poručio je Šaranović.

Nakon ove rečenice može se očekivati da Demokrate ostanu u Vladi iako bi trebali prvo sebe da zaštite od nezakonitih poteza  Vlade, jer dokle god su u njoj i daju joj legitimitet, oni su dio institucije za koju "sumnjaju da su izvršena krivična djela".

Time bi Demokrate delegitimisale institucionalni haos koji je nastao sinoć i prekinuli kako sami kažu "izvršenje krivičnih djela".

Treba očekivati da danas to urade, jer je prosto nezamislivo da će nastaviti da budu dio Vlade koju su toliko jutros kritikovali samo zato što Milojko Spajić, možda, ima rezervnu varijantu za formiranje skupštinske većine i popunjavanje Vlade. Jer, to će se, u svakom slučaju, dogoditi. Spajić ne pita Demokrate ni za ono što bi po zakonu morao, a kamo li za pozivanje, na primjer, Bošnjačke stranke u Vladu.

Na kraju, Demokrate su, u raspodjeli resora u Vladi, dobili i Ministarstvo unutrašnjih poslova da upravljaju njime. Od sinoć to nije tako. Njime upravlja direktno premijer Milojko Spajić.

Dan

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.