Preminula glumica Kostadinka Velkovska
Foto: Screenshot

U 76. godini

Preminula glumica Kostadinka Velkovska

Hrvatska pozorišna, televizijska i filmska glumica makedonskog porijekla Kostadinka Velkovska umrla je u nedelju u Zagrebu u 76. godini.

Poznata po izuzetnoj energiji, Velkovska je ostvarila brojne televizijske i filmske uloge, kao i one u pozorištu ”Kerempuh”, a pjevala je i šansone na hrvatskom, makedonskom, francuskom, njemačkom i italijanskom jeziku.

Rođena je 3. juna 1948. godine u Skoplju, odakle je 1968. godine došla u Zagreb na studije glume. Po završetku studija dvije godine je glumila u dubrovačkom pozorištu, a potom je došla u Zagreb u ”Kerempuh” (tadašnji ”Jazavac”), gdje je radila do penzije.

Nagrađena je ”Zlatnim smijehom“ na Danima satire za ulogu Kejt u predstavi ”Gospodar svog tijela“ i Marije Berković u ”Pod Krležinom glavom“. Nastupala je na brojnim koncertima, 1987. snimila je album makedonskih balada, a godinama je uređivala i vodila emisiju ”Pjesme, šansone“ na Hrvatskom radiju.

Penzionisana je 2015. godine, a prošle godine je imala moždani udar i bila je u bolnici.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.