Dvije najveće makedonske partije protiv ideje Albanaca da se predsjednik države bira u Sobranju

Dvije najveće makedonske partije protiv ideje Albanaca da se predsjednik države bira u Sobranju

Dvije najveće makedonske partije SDSM i VMRO DPMNE izjasnile su se protiv ideje albanskih partija da se predsjednik Sjeverne Makedonije ubuduće bira u parlamentu, umjesto kao sada na neposrednim izborima.

Vladajuća SDSM podsjeća da ideja da se predsjednik države bira u Sobranju nije nova i da se radi o „reaktuliziranju ideje (albanske) DUI iz 2019“, koju ta makedonska partija ni tada nije prihvatila.

„Kao i tada, i sada, stav SDSM ostaje isti: model izbora predsjednika zemlje ne treba mijenjati. Ostajemo pri stavu da predsjednika države treba da biraju građani na neposrednim izborima, kao vrhovno demokratsko pravo građana. Predsjednik treba da bude predstavnik ne samo većinske volje građana već i svih građana, bez obzira na njihovu političku, nacionalnu ili drugu pripadnost“, piše u saopštenju stranke Dimitra Kovačevskog.

​Najveća makedonska opoziciona partija VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog je taj predizborni zahtjev albanskih partija nazvala nacional-romantičarskim, ocjenjujući da u najvećoj albanskoj partiji DUI to predlažu u nedostatku realnih argumenta i projekata za suštinske probleme građana.

Predlog za promjenu modela izbora predsjednika Sjeverne Makdonje iznijeli su odvojeno, polovinom sedmice, lider vladajuće DUI Ali Ahmeti i kandidat opozicione albanske koalicije za predsjednika Sjeverne Makedonije – Arben Taravari.

​Obojica su uslovili učešće u sljedećoj vladi izmjenama Ustava Sjeverne Makedonije radi uključivanja Bugara, što je uslov za nastavak pregora sa Evropskom unijom i promjenom izbora predsednika, zahtjevom da se on bira u parlamentu, a ne na neposrednim izborima kao do sada.

Podsjećanja radi, prvi makedonski predsjednik Kiro Gligorov izabran je 1991. u parlamnetu, a od 1994. predsjednik se svake pete godine bira na neposrednim izborima, prenosi Mportal.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.