Njemačka legalizuje kanabis za rekreativnu upotrebu
Ilustracija

Njemačka legalizuje kanabis za rekreativnu upotrebu

Njemački parlament podržao je novi zakon kojim se odobrava korišćenje kanabisa u rekreativne svrhe.

Kako prenosi BBC, prema ovom zakonu, svima starijima od 18 godina u Njemačkoj će biti dozvoljeno da poseduju znatnu količinu kanabisa, ali strogi propisi učiniće težom njegovu kupovinu.

Pušenje kanabisa na mnogim javnim mjestima biće legalno od 1. aprila.

Posjedovanje do 25 grama biće dozvoljeno na javnim mjestima, što odgovara desetinama jakih džointa. U privatnim kućama zakonska granica će biti 50 grama.

Već sad policija u nekim djelovima Njemačke, poput Berlina, često zažmuri na pušenje u javnosti, mada je posjedovanje ove droge u rekreativne svrhe ilegalno i može biti procesuirano.

Korišćenje kanabisa kod mladih iz godine u godinu raste, uprkos postojećem zakonu, kazao je ministar zdravlja Karl Lojterbah, koji podstiče ovu reformu.

Naveo je da se broj korisnika starih između 18 i 25 godina udvostručio u posljednjih deset godina.

On želi da suzbije crno tržište, zaštiti pušače od lošeg kanabisa i prekine tokove zarade organizovanih kriminalnih bandi.

Međutim legalni kanabis kafei neće odjednom nići širom zemlje.

Žestoka debata o dekriminalizaciji kanabisa već godinama bijesni u Njemačkoj, a grupe ljekara izražavaju zabrinutost za mlade ljude, dok konzervativci kažu da će liberalizacija podstaći upotrebu droga.

Pušenje kanabisa u nekim oblastima, poput škola i sportskih terena i dalje će biti ilegalno. Ono što je ključno, tržište će biti strogo regulisano, tako da kupovina ove droge neće biti laka.

Od prvobitnih planova da se dozvole licencirane prodavnice i apoteke koje bi prodavale kanabis se odustalo zbog zabrinutosti iz EU da bi to moglo da odvede do rasta izvoza droge.

Umjesto toga, postojaće nekomercijalni članski klubovi, koji će se zvati „kanabis društveni klubovi“, gdje će se distribuirati ograničena količina droge.

Svaki klub će imati gornju granicu od 500 članova, konzumiranje kanabisa na licu mjesta neće biti dozvoljena, a članstvo će biti dostupno samo za njemačke državljane.

Takođe će biti dozvoljeno da gajite sopstveni kanabis, ali sa maksimalno tri biljke po domaćinstvu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.