Detoks napici za svaki dan u sedmici: Medom i cimetom
CIMET I MED SE PIJU SRIJEDOM/ -SHUTTERSTOCK

Detoks napici za svaki dan u sedmici: Medom i cimetom "zasladite" srijedu

Sokove možete piti svaki dan, od ponedjeljka do nedjelje, veoma su jednostavni za napraviti, radi se o praktičnim sastojcima koje nije teško nabaviti. Ujutro je tečnost nužna, kako bi podstakla metabolizam i pokrenula ‘sokove‘ u tijelu.

Detoksikacija je normalan tjelesni proces uklanjanja ili neutralizacije toksina kroz debelo crijevo, jetru, bubrege, pluća, limfne žlijezde i kožu. Cilj detoksikacije je da ukloni višak masnoće iz jetre, oslobodi žuč da ponovo pravilno radi, eliminiše otrovni otpad, otopi nagomilani kamenac u žuči i jetri te regeneriše oštećene i uništene ćelije jetre.

Ponedjeljak – voda s korijanderom

Biljka korijander podstiče mršavljenje i izbacivanje viška vode iz organizma. Bogata je kalijumom, željezom, magnezijumom, kalcijumom, folnom kiselinom. Ovu vodu možete piti svaki ponedjeljak. Ubacite 3 kaškice sjemena korijandera u 750 ml vode, pustite da provri i pijte kao topli napitak.

Utorak – napitak s piskavicom

Namijenjen je čišćenju jetre i bubrega. Ubacite sjeme piskavice u jednu čašu vode te ostavite da stoji tokom noći. Ujutro ga popijte na prazan želudac, podstiče mršavljenje te reguliše nivo šećera iz krvi.

Srijeda – med i cimet u vodi

Ovaj napitak je sladak, pa ga mnogi vole. Dobar je za mršavljenje i detoksikaciju te daje podršku imunitetu. Med i cimet poznati su u zdravoj ishrani. Recept je jednostavan - u čašu prokuvane vode dodajte pola kašičice cimeta i kad voda bude na sobnoj temperaturi, dodajte kašičicu meda.

Četvrtak – voda s limunom i kuminom

Limun i voda poznati su par za detoksikaciju. Za ovaj napitak prvo u pola litre vode stavite kašičicu sjemena kumina, a kad provri, izvadite sjemenke i dodajte sok od pola iscijeđenog limuna. Idealan je za smanjenje osjećaja nadutosti, mršavljenje i regulisanje masnoće.

Petak – voda i ayovan

Ayovan je indijska biljka poznata po sposobnosti ubrzanja rada metabolizma. Za napitak dodajte sjeme ayovana u prokuvanu vodu, doza je 4 šoljice. Nakon kuvanja neka odstoji 10 minuta. Popijete dok je toplo.

Subota – vetiver napitak

Ovaj detoks eliksir dobar je za opuštanje, pomaže kod nesanice, podstiče skidanje masnih naslaga i koži daje svježinu. Prokuvajte korijen vetivera, procijedite ga i pijte dok je mlak.

Nedjelja – topla limunova voda

Iscijedite limun u čašu mlake vode i popijte na prazan želudac. Ovaj napitak je dobro poznat kao stimulator za gubljenje viška kilograma, a unijetćete i optimalnu dozu vitamina C.

Učinak ovih napitaka moguća je samo uz zdravu ishranu, a svaki organizam poseban je za sebe, zato je važno da se prije upotrebe ovih napitaka posavjetujete sa svojim ljekarom, piše Atma.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.