Katnić: Bratislav Dikić htio da promijeni iskaz jer je vidio u kojem pravcu ide suđenje

Katnić: Bratislav Dikić htio da promijeni iskaz jer je vidio u kojem pravcu ide suđenje

Penzionisani general srpske žanradmerije Bratislav Dikić saopštio je sudskom vijeću da je u vrijeme istrage, odnosno na dan kada je odveden u Specijalno državno tužilaštvo, vršen pritisak na njega da prizna krivicu.

"Nudili su mi tri mjeseca zatvora u zamjenu da priznam krivicu, što sam ja odbio. Nakon toga sam, zbog zdravstvenih problema, prebačen u bolnicu na Cetinju", rekao je Dikić.

U nastavku suđenja za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine prezentiran je uvid u sadržinu oduzetih telefona, računara i SIM kartica optuženih Bratislava Dikića, Dragana Maksića, Branke Milić, Milana Dušića i Srboljuba Đorđevića, ali i svjedoka saradnika Aleksandra Saše Sinđelića.

Ponovljeni proces pred Višim sudom u Podgorici vodi sudija Zoran Radović.

DIKIĆEVA ,,ISTINA“

On je naglasio da je u prostorije Specijalnog državnog tužilaštva sproveden, ne samo u toku istrage, već i u toku sudskog procesa.

"Od kada je počelo suđenje ukupno sam 24 puta odveden u SDT. O svemu tome sam obavijestio Apelacioni sud u žalbenom postupku. Prije svjedočenja Mirka Velimirovića, svaki dan sam sprovođen u Specijalno tužilaštvo. Tada mi je Saša Čađenović rekao da će, ukoliko ne prihvatim da kažem da je DF planirao napad, Velimirović svjedočiti da sam ja znao za oružje i kriminalni plan. Bilo je tu svega, trebalo je sve to izdržati i preživjeti", kazao je Dikić.

Dodao je da su, u noći njegovog hapšenja 16. oktobra, pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja čitali imejlove sa njegovog telefona.

"Policajci su me pozvali i tražili pasvorde. S obzirom na to da nijesam imao šta da krijem, ja sam im dao moje pasvorde. Tokom izvođenja listinga, uvidjeli smo da postoje pozivi nakon vremena oduzimanja telefona odnosno 16. oktobra 2016. godine u 02:30 sati. Poziv je trajao pet minuta i 30 sekundi. Uz pomoć sudskog vještaka smo uvidjeli da su se Vajber poruke i ažuriranja odvijala nakon oduzimanja telefona od mene", ustvrdio je Dikić.

FORENZIKA

Na jučerašnjem glavnom pretresu pregledan je Dikićev telefon „Nokia 5610“ sa 208 strana, telefon „Samsung“ GT 1050, sa sadržajem od 219 strana. Osim toga, izvršen je i pregled sadržaja telefona „Lenovo“ sa 28.471 stranica, te još 28.479 stranica, kao i „Ajfon 6“ sa tri fajla, od kojih jedan fajl sadrži 12.590 stranica.

Branilac Dikića, advokat Dušan Jovović ustvrdio je da su, u prethodnom sudskom procesu prije ukidanja presude, ukazivali da su telefoni „Samsung“ i „Ajfon 6“ kompromitovani, te da uvid u sadržaj predstavlja pravno nevaljan dokaz. On je predložio da se se izdvoje iz spisa predmeta.

Izvršen je i uvid u ekstrakcije oduzetog telefona i laptopa svjedoka saradnika Aleksandra Saše Sinđelića.

Advokat Miroje Jovanović posebno pojašnjava da se među folderima i fajlovima nalaze dokazi da Saša Sinđelić, u vrijeme kada je navodno vršio radnje, a prije toga opisanim dijelom optužnice, nije imao novca ni za ličnu higijenu.

"U ovom laptopu se nalazi dokaz kako je nabavljao ,,lenovo“ aparate, koji su neki ovdje predstavljali kao specijalne aparate, a zapravo se radi o najjeftinijim uređajima. Pismeno ću dostaviti podnesak o kojem se folderu radi, kako nabavlja ove telefone i sa kim komunicira", istakao je Jovanović.

KATNIĆEV DEMANTI 

Tvrdnje Bratislava Dikića izrečene na jučerašnjem pretresu u potpunosti je, u razgovoru za Pobjedu, odbacio tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Ističe da su se prema generalnu srpske žandarmerije ponašali ,,sa posebnim uvažavanjem“ i da mu je u istrazi organizovan pregled, kada su iz Beograda došli Dikićevi ljekari.

Katnić takođe naglašava da je Dikiću – kad god je tražio da bude primljen kod tužioca – specijalni tužilac Saša Čađenović uvijek izlazio u susret. Potom Katnić iznosi vrlo indikativan detalj, o kojem se svojevremeno spekulisalo u srpskim medijima – da je Dikiću bila oteta kćerka dan nakon njegovog važnog svjedočenja.

"Kada je u bitnom priznao krivicu i kada je rekao da bi na glavnom pretresu da promijeni iskaz, oteta mu je kćerka u Nišu! Tada nije imao povjerenja u organe Srbije, već je to prijavio upravo crnogorskom Specijalnom tužilaštvu koje je reagovalo i preko policijskih organa iz Srbije sve prijavilo državnim institucijama. Nagovoren od određenih osoba pokušao je da zloupotrijebi naše korektno ponašanje, pa je pokušao da režira da se na njega vrši pritisak", naveo je on.

Katnić tvrdi da je Dikić htio da promijeni iskaz jer je vidio u kojem pravcu ide suđenje.

"Kad je sve završeno i zbog pritiska na porodicu je promijenio mišljenje. U isto vrijeme, i nakon toga izvršen je pritisak i na svjedoka, i na okrivljenog Mirka Velimirovića, a nakon toga i svjedoka u predmetu. Do te mjere da je Velimirovića BIA uhapsila, a sud u Srbiji osudio na zatvorsku kaznu. Pod takvim pritiskom je davao izjave u tužilaštvu za organizovani kriminal Srbije. Dakle, radi se o režiji koja traje, koja se i sada pokušava na suđenju u Podgorici", decidan je Katnić.

Zanimljivo, bivši general srpske žandarmerije, optužen da je htio da ruši vlast i Crnoj Gori i za pokušaj terorizma, danas je - pomoćnik generalnog direktora u JP Srbijašume.

NOVO SUĐENJE 

Apelacioni sud je 30. decembra 2020. godine ukinuo presudu sutkinje Suzane Mugoše za planiranje terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora i otmicu tadašnjeg premijera Mila Đukanovića osudila na ukupno 69 godina i sedam mjeseci zatvorske kazne.

Ukinutom presudom lideri nekadašnjeg Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora, zbog, kako piše u optužnici, članstva u kriminalnoj organizaciji od februara 2016. godine.

Organizatori te grupe - Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov osuđeni su ukupno na 27 godina zatvora.

Bivši komandant srpske žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam, a Predrag Bogićević i Nemanja Ristić na sedam godina zatvora.

Istom odlukom, Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni su na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine, Dragan Maksić na godinu i devet mjeseci zatvora, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno.

Vozač DF-a Mihailo Čađenović osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.