Pred Vrhovnim sudom počinje rasprava o Donaldu Trumpu

Pred Vrhovnim sudom počinje rasprava o Donaldu Trumpu

Američki Vrhovni sud će ove sedmice početi da saslušava argumente o tome da li bivši predsjednik države Donald Trump može da se kandiduje i na predstojećim izborima ili ne, prenosi Fonet.

Trump je tražio od Vrhovnog suda da se izjasni o tome nakon što je sud države Colorado odlučio da on ne može da bude kandidat za republikansku nominaciju u toj državi, zbog uloge u neredima 6. januara 2021. godine, objavio je Reuters.

Najviši sud Colorada se, u obrazloženju odluke, pozvao na 14. ustavni amandman koji zabranjuje obavljanje javne funkcije svima koji su položili zakletvu da poštuju Ustav, a zatim učestvovali u oružanoj pobuni.

Vrhovni sud, u kojem konzervativne sudije imaju većinu od šest prema tri, među kojima su i troje koje je postavio Trump, u četvrtak će saslušati argumente po žalbi bivšeg predsjednika.

Trump će pred najvišom sudskom instancom u zemlji tvrditi da se ustavne odredbe, na koje se pozivaju njegovi protivnici, ne odnose na njega kao bivšeg predsjednika.

To možda neće biti jedini put da Trump pred sudom iznese te tvrdnje. Dok se suočava sa četiri krivična postupka i nekoliko građanskih parnica u nižim sudovima, Trump je više puta iznosio argument da ima imunitet od pravnih procesa.

Trump je trenutno favorit za osvajanje republikanske predsjedničke nominacije. Iako se u slučaju pred Vrhovnim sudom nije pozvao na široki predsjednički imunitet, sudije će možda morati da se pozabave tim pitanjem, uključujući i u krivičnim i civilnim parnicama protiv bivšeg predsjednika, prenosi Glas Amerike.

Trump se poziva na imunitet i u drugim slučajevima koji bi mogli da se nađu pred Vrhovnim sudom, koji je u prošlosti smatrao da predsjednički imunitet, iako postoji, ne može biti apsolutan.

U slučajevima protiv bivšeg predsjednika Richarda Nixona 1982. godine i Billa Clintona 1997, sud je presudio da oni imaju apsolutni imunitet od civilnih tužbi za poteze koje su preduzeli u okviru zvaničnih dužnosti, ali ne i od tužbi koje se tiču ličnog ponašanja, van zvanične funkcije.

Nikada nije donijeta direktna presuda o tome da li su predsjednici imuni od krivičnog gonjenja. Pojedini pravni stručnjaci izražavaju sumnju da će Vrhovni sud prihvatiti Trumpove argumente o imunitetu, ali upozoravaju na posljedice ako bivši predsjednik bude uspješan.

“Time bi se poslala opasna poruka da predsjednici mogu da zanemaruju Ustav i federalne zakone i da za to ne budu kažnjeni. Pobjeda za Trumpa u slučaju pozivanja na imunitet bi bila veoma problematična, bez obzira na to ko pobijedi u novembru”, smatra vodeća pravna zastupnica u liberalnoj organizaciji Centar za ustavnu odgovornost Brianne Gorod.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.