Koje je najgore vrijeme u koje možete ići na spavanje
Ilustracija

Koje je najgore vrijeme u koje možete ići na spavanje

Stručnjak za spavanje objasnio je zašto se ujutru često osjećamo umorno, a sve je povezano s vremenom kada naveče idemo na spavanje.

Bilo da se ujutro namjeravate probuditi radi trčanja ili opuštajućeg čitanja, velike su šanse da ste pokušali zaspati puno ranije nego inače, ali niste uspjeli.

Većina nas se muči da odložiti svoje telefone i često provodimo sate pregledavajući objave po društvenim mrežama ili gledajući novu seriju kada bismo umjesto toga trebali spavati. Ispostavilo se da plavo svjetlo našeg telefona možda neće oštetiti naš san onoliko koliko smo mislili, ali trebali bismo odvojiti pristojno vrijeme da malo zatvorimo oči.

Prema jednom stručnjaku za spavanje, trebali biste izbjegavati drijemanje u određeno doba noći jer bi to moglo negativno uticati na vaše zdravlje. Dijeleći TikTok video, ljekar Karan Raj izjavio je da ostajanje budnim od 22 do četiri ujutro može povećati rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti.

“Odabir vremena za odlazak u krevet zapravo može uticati na kvalitet vašeg sna”, rekao je u videu, prenosi Mirror.

Objašnjavajući zašto se ujutro osjećamo omamljeni i umorni, Karanar je dodao: “Vaš san se dijeli na cikluse od 90 minuta tokom kojih vaš mozak prelazi iz sna bez brzih pokreta očiju u spavanje s brzim pokretima očiju.”

Iako 90-minutni ciklusi spavanja ostaju konstantni, “omjer ne-REM i REM spavanja se mijenja” kako noć odmiče. Ali u ranim jutarnjim satima, “imate više laganog REM sna prožetog snovima”, rekao je.

Dok svaka osoba slijedi drugačiji obrazac spavanja, vaše tijelo će se prilagoditi kako bi osiguralo da imate dovoljno non-REM i REM spavanja, rekao je dr. Raj.

Otkrio je da “nije bitno tačno vrijeme kada idete u krevet… s upozorenjem” prije nego što je dodao: “Recimo, na primjer, idete u krevet u tri ili četiri ujutro. Bez obzira na vašu biologiju, vaš san će biti teža REM faza i imat ćete manje dubljeg, ne-REM sna. To može dovesti do osjećaja omamljenosti i umora.”

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.