Zaharova: NATO vježba povećava rizik od vojnih incidenata, moguće tragične posledice
Ilustracija

Zaharova: NATO vježba povećava rizik od vojnih incidenata, moguće tragične posledice

Planovi Sjevernoatlantske alijanse da održi veliku vojnu vježbu u blizini ruskih granica su provokativni, povećavaju rizik od vojnih incidenata i mogu dovesti do tragičnih posledica po Evropu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenosi N1.rs.

“Te vježbe su otvoreno provokativnog karaktera. Nekoliko mjeseci, grupa od 90.000 vojnika iz 31 članice NATO i Švedske aktivno će djelovati u blizini ruskih granica. Taj korak ima za cilj eskalaciju situacije, povećava rizik od vojnih incidenata i može na kraju dovesti do tragičnih posledica po Evropu“, rekla je Zaharova.

Prema njenim riječima, NATO ne krije da će se tokom najvećih manevara od Hladnog rata uvežbavati „zadaci za odbijanje ruske prijetnje”.

“Predsjedavajući Vojnog komiteta NATO admiral Rob Bauer rekao je da se alijansa sprema za sukob sa Rusijom, a slični komentari su se više puta čuli i od rukovodstava članica NATO“, kazala je Zaharova.

Ona je istakla da na taj način NATO pokušava da opravda svoje postojanje u očima miliona Evropljana i Amerikanaca i da pod izgovorom da mora da obuzda Rusiju opravda veliko povećanje vojnih izdataka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.