Đeljošaj: Razgraničenje Podgorice i Tuzi u paketu sa Zetom
Đeljošaj i Đeljaj, Foto: Dan

”Spremni smo i na arbitražu”

Đeljošaj: Razgraničenje Podgorice i Tuzi u paketu sa Zetom

Podgorica se nije konačno razgraničila ni sa Opštinom Tuzi pa postoji inicijativa da se to učini u apketu sa Zetom.

”Mi smo spremni da već sjutra sjednemo i dogovorimo se sa Glavnim gradom oko konačnog razgraničenja Podgorice i Tuzi, ali ukoliko ne dođe do toga može i arbitraža”, rekao je za ”Dan” Nik Đeljošaj, član odbora za razgraničenje ispred Opštine Tuzi i potpredsjednik Vlade.

On ističe da bi sve trebalo riješiti u paketu i staviti tačku na razgraničenje sa Podgoricom.

”Mi godinu i po dana pokušavamo da održimo sastanak, a druga strana odbija. Nekoliko puta se i zakazivala sjednica kojoj nijesu prisustvovali članovi Glavnog grada. Po ko zna koji put došlo je do promjene predstavnika Vlade. Informisan sam da je Opština Tuzi potvrdila tu promjenu, a očekuje se da će i Glavni grad to uraditi i da ćemo napokon održati sastanak”, rekao je Đeljošaj.

Vrijeme je da se to riješi, kaže on.

”Ostalo je da se na Tuzi prenese i Deponija, ali i još po nešto. Mi smo donijeli odluku da se tamo više neće raditi sanitarne kade. Ostaje da se postojeće napune i onda će se naći novo rješenje za Tuzi, Podgoricu, Zetu i Cetinje, a to neće biti na teritoriji Opštine Tuzi. Očekujemo da sada napravimo popis kompletne imovine, one što je bila zajednička i da procentualno, koliko smo učestvovali prema stanovništvu i kilometrima kvadratnim koje ima teritorija, podijelimo ono što je bilo zajedničko. To će biti i sa Zetom. To je pravična podjela i treba da se završi”, kaže Đeljošaj.

Đeljošaj navodi da bi trebalo da im pripadne od 12 do 15 procenata ukupne imovine.

”Da vidimo koliko je ukupna vrijednost čitave imovine koju imamo. Ne samo Glavni grad u srcu nego se popisuje i imovina u Tuzima, Sutomoru, Veruši i sve se dijeli koliko kome pripada”, ističe Đeljošaj.

On navodi da je za dogovor, ali da nema interesovanja sa druge strane.

”Koliko vidim ostao je isti sistem razmišljanja kao za vrijeme DPS-a, odnosno ostali su isti đaci Ivana Vukovića u komisiji koji imaju istu argumentaciju i logiku. Mi jesmo za dogovor, ali po ovoj postavi vidimo da je menadžmentu Grada lakše da ne preuzmu odgovornost nego da neko drugi radi posao za njih. Može i tako. Mi smo spremni na dogovor bez arbitraže. To je odgovorniji način. Još nijesmo uspjeli sa njima da sjednemo. Ni kada sam bio predsjednik Opštine, iako sam imao inicijativa. Insistiraćemo da se ovo sada riješi u paketu. Ako druga strana ne želi dogovor onda može i arbitražai da se zatvori to pitanje”,kaže Đeljošaj.

I predsjednik Opštine Tuzi Lindon Đeljaj smatra da je konačno došlo vrijeme da se završi razgraničenje Tuzi i Podgorice. On smatra da je neophodno što prije podijeliti imovinu. – Mi faktički znamo šta je naša teritorija, ali je raspodjela imovine u pitanju. Predloženo je nekoliko modela - rekao je Đeljaj. Đeljaj je ponovio da je preduzeće Deponija na njihovoj teritoriji.

”Kada je u pitanju razgraničenje sa Zetom, zna se gdje je granica. Međutim, najbolje je da pitamo građane”, kaže Đeljaj.

To što još Tuzi nijesu razgraničene sa Podgoricom i što imovina nije podijeljena kako je kazao Đeljaj, usporava investicije.

”Bitno je i da dobijemo dio opreme preduzeća da možemo normalno da radimo. Recimo nedavno sam morao da zovem Puteve da posipaju so u mjestu Zatrijebač, a da smo imali svoje kamione sami bi to uradili”, istakao je Đeljaj.

Sa Zetom dosta spornih pitanja

Nik Đeljošaj kaže da sa Zetom nema velikih spornih pitanja.

”Oni imaju pretenzije prema nekom dijelu čiji građani administrativno završavaju sve obaveze u Zeti, a žive teritorijalno u Tuzima. Mi smo za dogovor da ljudima koji žive na granicama udovoljimo, ako i oni to ne žele može arbitraža”, rekao je Đeljošaj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.