Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Veljovića
UHAPŠEN VESELIN VELJOVIĆ/ - FOTO: Ž.B.

Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Veljovića

Specijalno državno tužilaštvo predalo je podgoričkom Višem sudu optužnicu proptiv bivšeg direktora Uprtave policije Crne Gore Veselina Veljovića. To je za portal Dan potvrdila Marija Raković, samostalna savjetnica Višeg suda za odnose sa javnošću.

Podsjećamo, Specijalno tužilaštvo sumnja da je bivši direktor policije posredstvom skaj aplikacije 22. decembra 2020. godine obavijestio biznismena Aleksandra Mrkića da se sprema pretres jednog magacina gdje su skladištene nelegalne cigarete i tako zloupotrijebio službeni položaj.

Osim Veljovića, tada su uhapšeni i Nikola Mrkić i Mujo Nikočević. Njima je 23. oktobra pritvor produžen za još tri mjeseca, odnosno do 24. januara 2024. godine. Veljovića sumnjiče da je po nalogu organizatora kriminalne organizacije preduzimao i da po potrebi nije preduzimao policijske aktivnosti, kao i da je obavještavao organizatora kriminalne organizacije o planiranim aktivnostima Uprave policije Crne Gore.

Kako piše u naredbi za sprovođenje istrage, početkom 2019. godine, Aleksandar Mrkić, koji se potražuje, stvorio je kriminalnu organizaciju čiji su pripadnici postali  Arsenije Kalezić, Veselin Veljović, Mujo Nikočević, Nikola Mrkić, Željko i Dušica Bulatović, Predrag Veljić, Borislav Lečić, Nemanja Anđelković, Goran Gluščević, Nikola Bačilović, Elnagar Sadig, Nikola i Stefan Bubanja i druga zasad neidentifikovana lica zbog izvršenja neodređenog broja krivičnih djela krijumčarenje i pranje novca.

To tužilaštvo tereti Veljovića da je povjerljivim informacijama pomagao, kako tvrde, šefu kriminalne organizacije Aleksandru Mrkiću da švercuje cigarete.

Navodno, u transkriptima sa Skaja tužioci su pročitali da je Veljović javio Mrkiću da će policija pretresati prostorije Muja Nikočevića, čime mu je pričinio korist u nelegalnom poslu – švercu cigareta. Terete ga za dva krivična dela – članstvo u kriminalnoj organizaciji i zloupotrebu službenog položaja.

Veljoviće je pred tužiocem je negirao krivicu, tvrdeći da je Mrkića i njegove poslove istraživao.

On je iz istražnog zatvora uputio javnosti pismo u kojem je naveo da je očigledno da je određivanje pritvora njegovo kažnjavanje, "politički progon i osveta zasnovana na političko-policijskim brljotinama koje imaju za cilj obračun sa svim neistomišljenicima".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.