Ilustracija

Očekivanja stručnjaka

"Izgradnja pravosudnog kvarta ubrzaće pravdu"

Izgradnja pravosudnog kvarta u Podgorici, kompleksa koji će obuhvatiti sve pravosudne organe, ubrzaće pravdu u Crnoj Gori, vjeruju sagovornici TVCG.

Vlada je donijela odluku da se na Zabjelu gradi Pravosudni kvart. Tako je prethodna ideja 43. Vlade da se Palata pravde gradi na Ćemovskom polju stavljenja van snage.

Za sada je sve u fazi nacrta, tako da se u narednih pola godine očekuju finansijske projekcije i datum početka radova. Plan da pravosudni kvart obuhvati sve segmnete pravosuđa i tužilštva, pozdravljaju svi iz sistema, jer vjeruju da će rješavanje prostornih kapaciteta ubrzati sudske postupke.

Advokat Branislav Lutovac kaže da je pola svog radnog vijeka u sudnici držao papire na koljenima, i da nije imao sto ispred sebe.

"Kako je stanje u Višem sudu neuslovno, stanje u Višem tužilastvu gdje se obavljaju istražne radnje je nehumano", rekao je Lutovac.

Tokom tri i po decenije od kad je sagrađena poslednja zgrada za pravosuđe rastao je samo broj predmeta. Broj sudnica je ostao istiili se suđenja održavaju u neuslovnim kancelarijama.

Kako je rekao Sreten Jakić, državni sekretar u Ministarstvu pravde, planirana su dva kompleksa, odnosno dva objekta za pravosuđe.

"Jedan za tužilaštvo i jedan za esnafska udruženja", kazao je Jakić. 

Radoje Korać, predsjednik Sudskog savjeta, smatra da je odluka vlade dobra i da je to prilika da se prosotorno objedine svi elementi pravosidnog sistema. 

Kompleks koji će obuhvatiti sve pravosudne organe, vjeruju naši sagovornici, ubrzaće pravdu u Crnoj Gori. 

Lutovac se nada da će to kao rezultat imati efikasnije sudske postupke i da će doći do ubrzanja, i brzih zakazivanja ročista pred sudom.

"Što će rezultirati zadovoljnijim strankama", rekao je Lutovac.

Jakić navodi da adekvatna infrastruktura predstavlja uslov za vladavinu pravde i pristup pravdi.

"Konačno će se rasteretiti nase sudije i tužioci a građani imati efikasniji pritsup pravdi", kazao je Jakić. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.