Savić: Nedostaje oružje iz pet aktivnih predmeta
Boris Savić, Foto: RTCG

“Popis depoa nije završen“

Savić: Nedostaje oružje iz pet aktivnih predmeta

Predsjednik podgoričkog Višeg suda Boris Savić kazao je da je, nakon što je otkriven tunel u depou tog suda, utvrđeno da u pet tekućih predmeta nedostaje oružje. Saopštio je novinarima i da bi u tim predmetima advokati mogli da traže ponovna vještačenja. Kaže i da popis depoa nije završen.

Sudski savjet raspravljao je danas o tunelu prokopanom ispod Višeg suda, i eventualnoj odgovornosti čelnika te institucije Borisa Savića. Sjednica je zakazanana na inicijativu ministra pravde Marka Kovača, a saslušanju tim povodom prisustvovao i Savić.

Govoreći o slučaju “Tunel”, Savić je kazao da su do sada utvrdili da u pet predmeta nedostaju dokazi, a nakon što je otkriven tunel u depou Višeg suda.

“Prema sadašnjem stanju stvari imamo pet tekućih predmeta u kojima nam nedostaje oružje. Mi trenutno radimo oko 450 predmeta, a u tih pet predmeta se može postaviti pitanje... Ja sam i ranije rekao da su tim predmeti već vještačeni, ali ne možemo isključiti mogućnost da stranke traže neko novo vještačenje”, kazao je Savić, novinarima nakon sjednice.

Nije htio da kaže o kojim predmetima je riječ, ali kako dodaje, nije moguće reći da se radi o ciljanim predmetima koji se odnose na istu kriminalnu grupu.

On je kazao da pregled depoa još nije završen. “Za sada ne vidimo da još nešto nedostaje”, kazao je Savić koji je dodao kako ne može isključiti da još nešto nedostaje.

Odgovoran je kaže samo za to što je tunel pronađen i za to što kokain nije tamo gdje su možda počinioci mislili da jeste.

“Čini mi se, da budem ciničan, da bi bilo najbolje da nismo ni pronašli taj tunel, sad bi bili mirni i ne bi pričali o mojoj ostavci”, kazao je Savić.

Savić je ponovio da se puška iz koje je ubijen Duško Jovanović, lap-top Dok Kvon, kao i kokain nalaze na drugom mjestu i da nijesu i ni u jednom mjestu bili ugroženi niti kompromitovani.

Na sjednici Sudskog savjeta ministar pravde Marko Kovač kaže da kada je riječ o slučaju “Tunel” niko ne upućuje da je “jedina odgovornost predsjednika Višeg suda".

"Niti prebacuje na Vas svu odgovornost”, kazao je Kovač.

Kovač kaže da su zakazale određene institucije, ali je kako kaže, bitno da se zna ko.

“Da u tom smislu svi treba da budemo svjesni svojih ovlašćenja i odgovornosti. Ovo nije poziv ni na čiju ostavku ili smjenu. Ukazujem samo na određene činjenice koji se dešavaju”, kazao je Kovač.

Savić kaže da ne prihvata i ne smatra da ima bilo kakvu odgovornost za ono što se desilo u depou Višeg suda.

“Smatram da je imaju državni organi. Imam ličnu odgovornost, subjektivnu što sam to otkrio”, kazao je Savić.

Savić je kazao da je Viši sud izuzetno transparentan u radu.

“Siguran sam da bi trebalo da institucije brane sudije u situacijama kad su najprizemnije uvrede i miješanje u naš rad. Mislim da je tu izostala bilo kakva reakcija Sudskog savjeta i udruženja sudija”, kazao je Savić.

Član Sudskog savjeta Predrag Tabaš smatra da su u slučaju “Tunel” neki drugi organi zakazali. U tom kontekstu smatra i da je Savićeva odgovornost, kako kaže, minorna.

“Ako bi govorili o odgovornosti Vašoj vezano za arhivu Višeg suda u Podgorici, ta bi se Vaša odgovornost mjerila u promilima, a nečija bi bila ogromna... Zna svako od nas ko je zadužen za fizičku bezbjednost”, kazao je Tabaš.

Fali sudija u Specijalnom odjeljenju

Savić je iznio analizu prema kojoj posljednjih godinama imaju gotovo jednak broj primljenih predmeta.

“Imamo 15.000 predmeta na godišnjem nivou”, kazao je Savić.

Kaže i da se ove godine ne dešava ništa u smislu da je naglo skočio broj određenih predmeta.

Međutim, kako kaže u Specijalnom odjeljenju svake godine se povećava ukupni zaostatak u predmetima, jer se ne rješavaju u odnosu na priliv predmeta.

“Zaostatak u Specijalnom odjeljenju je 138 predmeta. U tom odjeljenju je više sudija nego ikad. Međutim, broj sudija ne može da riješi ovaj priliv”, kazao je Savić.

Puno je, navodi on, razloga zbog kojih se poredmeti ne završavaju.

“Imamo situaciju da imamo nevjerovatne opstrukcije u predmetima jer imamo veliki broj okrivljenih, koji su izuzetno motivisani na opstrukcije”, kazao je Savić.

On je kazao da je potrebno napraviti korijenitu promjenu ZKP-a koje bi omogućile efikasniji postupak.

“Sudije su užašno zauzete. Ovaj broj predmeta se ne može riješiti sa trenutnim brojem sudija. Moramo povećati ili broj izvršilaca u Specijalnom odjeljenju ili da razmišlimo o institutu upućivanja sudija”, kazao je Savić.

Savić je kazao i za bi do kraja godine 14 osoba, osumnjičenih u tri predmeta moglo da izađe iz pritvora, zbog nepodizanja optužnica.

Ministar pravde Marko Kovač je od Savića tražio da ponudi strategiju za rješavanje predmeta naročito organizovanog kriminala.

O sjednici...

Prvobitno je sjednica zakazana zbog dugotrajnih postupaka i nedonošenja presuda, pa se došlo u situaciju da skoro 1.000 optuženih za organizovani kriminal i druga teška krivična djela budu pušteni iz pritvora. 

sudskisavjet

Foto: TVCG

Međutim, istražitelji su u međuvremenu otkrili tunel prokopan od privatnog stana u Njegoševoj ulici, do depoa Višeg suda. Tunel je otkriven 11. septembra, a do danas je poznato da je osumnjičeno šest ljudi. 

Sagovornik RTCG-a iz pravosudnih struktura kaže da Sudski savjet nema velike nadležnosti kada je ovaj slučaj u pitanju, ali da se može otvoriti pitanje eventualne odgovornosti nekog od rukovodilaca u Višem sudu.

Forenzičari su izuzeli tragove iz stana, koji će biti predmet vještačenja, a istražiteljima su odmah nakon otkrivanja tunela dostavljeni i snimci sa zgrada u Njegoševoj ulici.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost raspravljalo je u petak o tunelu, a pritom još nije završen popis svih stvari koje se nalaze u depou. Vjeruje se da bi to moglo da bude urađeno do utorka.

Po saznanjima RTCG-a, unutar tunela nađeni su i meci tokom uviđaja.

Iz Uprave policije potvrđeno je da je u srijedu veče u blizini Podgorice pronađen kombi, za koji se vjeruje da su ga koristili osumnjičeni za obijanje depoa u Višem sudu.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.