Erdogan: Netanjahu se ne razlikuje od Hitlera
Redžep Tajip Erdogan

Erdogan: Netanjahu se ne razlikuje od Hitlera

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da se premijer Izraela Benjamin Netanjahu ne razlikuje od nacističkog lidera Adolfa Hitlera i uporedio izraelske napade na Gazu s odnosom nacista prema jevrejskom narodu, prenijele su agencije.

Govoreći u Ankari Erdogan je takođe kritikovao Zapad zbog podrške Izraelu i izrazio spremnost Turske da primi one koji su proganjani zbog svojih pogleda na sukob u Gazi.

To nije prvi put da je Erdogan uporedio Izreal sa nacisističkom Njemačkom. On je u julu 2014. godine optužio jevrejsku državu da „održava živim Hitlerov duh“ tokom rata u Gazi, podsjećaju izraelski mediji, prenosi N1.

Erdogan je pojačao kritike na račun Izraela od početka novog rata između Izraela i palestinskog Hamasa 7. oktobra.

On takođe smatra da Hamas nije teroristička organizacija i održava veze s njim. Izrael, SAD i EU smatraju tu islamsku organzaciju terorističkom.

Izrael je opozvao svoje diplomate iz Turske pošto je turski predsjednik optužio Izrael za ratne zločine.

Turska je kasnije opozvala svog ambasadora iz Izraela.

Te dvije zemlje su dugo bile saveznice prije dolaska Erdogana na vlast, ali su se odnosi pogoršali 2010. godine posle upada pomorskih komandosa na turski brod koji je nosio pomoć blokiranom Pojasu Gaze.

U tom upadu poginulo je deset turskih aktivista. Od tada su se odnosi između dvije zemlje čas poboljšavali, čas pogoršavali.

Krajem septembra Erdogan i Netanjahu su se sastali u Njujorku. Bio je to njihov prvi sastanak na kojem su razgovarali o mogućnosti za saradnju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.