Zaharova: Šta je Ukrajini donio evropski san?
Marija Zaharova

Zaharova: Šta je Ukrajini donio evropski san?

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova okrivilo je Ukrajinu i Zapad za sukob sa Moskvom u saopštenju povodom 10. godišnjice proevropskih protesta.

Portparolka ministarstva Marija Zaharova pitala je šta je san o Evropi donio Ukrajini.

"Od prosperitetne industrijski razvijene, gusto naseljene bivše sovjetske republike, Ukrajina se pretvorila u siromašan region koji umire“, navela je ministarka u postu na sajtu ministarstva spoljnih poslova.

Ona je dodala da je Ukrajina izgubila nezavisnost kao rezultat događaja iz novembra 2013. i onih koji su uslijedili.

"Zapadni kolonizatori određuju njenu unutrašnju i spoljnu politiku“, napisala je Zaharova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin vodi specijalnu vojnu operaciju protiv Ukrajine skoro 21 mjesec kako bi vratio dijelove zemlje pod kontrolu Moskve.

Takozvani evromajdanski protesti, koji su kasnije u Ukrajini nazvani Revolucijom dostojanstva, počeli su 21. novembra, kada su se prvi demonstranti okupili na Majdanu (Trgu nezavisnosti) u Kijevu.Demonstrirali su protiv činjenice da je tadašnji ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, pod pritiskom Moskve, poništio sporazum o pristupanju zemlje EU.

U sukobima sa snagama bezbjednosti poginulo je više od 100 ljudi.

Ovaj događaj biće obilježen u utorak u Kijevu obilježavanjem početka protesta, a očekuje se dolazak međunarodnih zvanica, prenosi "B92".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.