Uljarević: Dobro je što je EK notirala prljave kampanje protiv NVO u Crnoj Gori
Foto: CGO

Uljarević: Dobro je što je EK notirala prljave kampanje protiv NVO u Crnoj Gori

Svi uvažavamo izazov osjetljivosti usklađivanja održavanja standarda EU u saradnji sa državama koje su u procesu pristupanja EU i čije vlasti imaju različite pozicije kad je riječ o ljudskim pravima i demokratskom rukovođenju. Međutim, to ne može biti na štetu temeljnih vrijednosti, poručila je Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) sinoć na panelu „Kako EU može približiti svoje susjede u promijenjenom svjetskom poretku i koje su mogućnosti civilnog društva“, koji je održan u okviru Evropskih dijaloga Vaclava Havela u prepunom Praškom domu u Briselu.

Uljarević je učestovala na panelu sa ministrom vanjskih poslova Republike Češke, Janom Lipavskim, zatim Gert Janom Kopmanom, generalnim direktorom Generalnog direktorata za susjedstvo i proširenje (NEAR) Evropske komisija, i Viktorijom Vojtsiskom, iz Međunarodnog centra za pobjedu Ukrajine i nekadašnjom poslanicom ukrajinskog Parlamenta. Panelom je moderirala Eva Hrčirova iz kabineta potpredsjednice Evropske komisije Vere Jurove.

Fokus diskusije bio je na procesu proširenja, jačanju civilnog društva i vladavine prava.

“Moje viđenje misije civilnog društva je da ono mora biti budno kad je riječ o radu donosilaca odluka, pružati neophodan uvid u realnost uz argumentovanu kritičku poziciju. To je često izazovno i rizično, i mi smo to iskusili u Crnoj Gori sa prljavim kampanjama koje su pokretali političari na najvišem nivou sa svojim lojalistima. Stoga nam je važno što je to EK primijenila i u ovogodišnjem izvještaju, jer je i to značaj izraz podrške kritički orijentisanom civilnom društvu”, naglasila je Uljarević.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.