CPC: Da se pokaju sveštenici učesnici zavjere i raskola, ograđujemo se od svakog njihovog nedjela

CPC: Da se pokaju sveštenici učesnici zavjere i raskola, ograđujemo se od svakog njihovog nedjela

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) objavila je imena nekadašnjih sveštenika koji se, kako navode u saopštenju upućenom crnogorskoj javnosti, lažno predstavljaju kao pripadnici klira i pozvala ih da se pokaju. Kako navode oni, uprkos tome, nezakonito i neovlašćeno vrše bogosluženja u, kako naglašavaju, otetoj crkvi koja je u vlasništvu CPC, što je, napominju, potvrdilo i Ministarstvo pravde u više navrata i Katastarska služba iz Cetinja. Ističu da njihovo 'destruktivno djelovanje nanosi štetu Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i građanima koji nasijedaju njihovoj lažnoj blagorječivosti i neobaviještenosti samih građana, bez obzira na nacionalnu pripadnost i vjersku orijentaciju'.

Saopštenje CPC prenosimo integralno:

“Obavještavamo Vas da se jedna grupa nekadašnjih sveštenika CPC odmetnula i lažno predstavljaju kao pripadnici klira Crnogorske pravoslavne crkve. Upozoravamo Vas da je riječ o grupi prevaranata koji su isključeni iz naše crkve zbog nepoštovanja i kršenja apostolskih, kanonskih i crkvenih zakona i pravila, pravljenje zavjere, gaženja zakletve Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, raskola u Crkvi i necrkvenih radnji. To su svještenici koji su po nagovoru Borisa (Bojana) Bojovića, bivšeg vikarnog episkopa iz Nikšića, sve nedozvoljenje radnje i teške prekršaje činili protivno učenjima Gospoda Isusa Hrista, apostola, Svetih Otaca, Vaseljenskih Sabora i izvornog hrišćanstva. I Bojoviću i od CPC odmetnutim popovima u teške grijehe mora se ubrojiti kriminalne i amoralne radnje, zatim nepriznavanje crkvene hijerarhije, zbog čega dolazi do narušavanja jedinstva CPC i protivno zdravom razumu izmišljeno “umirovljenje” mitropolita Mihaila i samoproglašenje Bojovića za “mitropolita” iako tron mitropolita nije upražnjen. Sve ovo je rađeno bez ikakve konsultacije sa CPC i protivno crkvenim kanonima istočne Pravoslavne Crkve i CPC. Dajemo Vam spisak imena i prezimena svještenika koji su učesnici zavjere i raskola: Cvijić Milutin, Pavlović Dragan, Vujović Ilija, Marković Stefan, Furtula Neđeljko, Mihajlović Milo, i Poleksić Nikola, predvođeni bivšim vikarnim episkopom Bojanom Bojovićem iz Nikšića, koji je rašćinjen, a lažno se predstavlja kao “mitropolit CPC”.

Oni ne pripadaju sveštenstvu CPC. Uprkos tome nezakonito i neovlašćeno vrše bogosluženja u otetoj crkvi koja je u vlasništvu CPC, što je potvrdilo i Ministarstvo pravde u više navrata i Katastarska služba iz Cetinja.

Njihovo destruktivno djelovanje nanosi štetu Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i građanima koji nasijedaju njihovoj lažnoj blagorječivosti i neobaviještenosti samih građana, bez obzira na nacionalnu pripadnost i vjersku orijentaciju. Crnogorska pravoslavna crkva nema nikakve veze sa njihovim počinjenim grijehovima i ograđuje se od svakog njihovog nedjela.

POKAJTE SE, PRIBLIŽAVA SE CARSTVO NEBESKO. A ZA VAŠEG VIKARNOG EPISKOPA BOJANA BOJOVIĆA POKAJANJA NEMA I ISKLJUČEN JE I IZ CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ZA SVA VREMENA”.

 

Izvor: Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.