Ilustracija

"Vagner" za četiri dana preuzeo kontrolu nad svim rudnicima zlata u Centralnoafričkoj Republici

Ruska privatna vojna firma "Vagner" preuzela je kontrolu nad više rudnika zlata koji se nalaze u Centralnoafričkoj Republici.

Ovu informaciju objavili su brojni ruski mediji, pozivajući se na vojne operacije koje je "Vagner" izveo između 22. i 25. oktobra, prenose Nezavisne.

U izvještaju Overclockersa detaljno se navodi da su, od 22. do 25. oktobra, pripadnici "Vagnera" raspoređeni iz Bangija, glavnog grada Centralnoafričke Republike, imali zadatak da pregledaju sjeverozapadne regione zemlje. Ovo je činilo ključni dio ekspanzivne misije izviđanja i izvlačenja.

Kako prenose ruski mediji, primarni cilj ove akcije bio je savlađivanje "oružanih snaga" na teritorijama na kojima se nalaze zlatne rezerve.

Značaj ovih rudnika zlata za Centralnoafričku Republiku je od najveće važnosti zbog nastalog povećanja fiskalnog prihoda nacije, olakšavajući redovnu disper-ziju stipendija njihovim stanovnicima, prenio je B92.

Uz uvažavanje njihove usluge, svim vojnicima koji učestvuju u ovoj operaciji će Vlada Centralnoafričke Republike odati priznanje. U zvaničnom saopštenju iz Bangija pohvaljena je grupa "Vagner" zbog brige za ekonomske interese svojih partnera i nastojanja da od njih profitira.

"PMC ‘Vagner‘ istrajava u ispunjavanju svog mandata na afričkom kontinentu", prenijeli su ruski mediji.

Trenutno postoje četiri rudnika zlata u sjeverozapadnoj Centralnoafričkoj Republici, a to su Ndasima, Iate, Koto i Gbakombo. Ndasima je najveći rudnik zlata u regionu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.