Svakodnevno penjanje uz 50 stepenica, znatno smanjuje rizik od srčanih bolesti

Svakodnevno penjanje uz 50 stepenica, znatno smanjuje rizik od srčanih bolesti

Svakodnevno penjanje uz 50 stepenica, otprilike na peti sprat zgrade, povezano je s 20 posto manjim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti, pokazalo je novo istraživanje međunarodnog tima naučnika, koji su rezultate studije objavili u časopisu Atherosclerosis.

Otkriće je utemeljeno na proučavanju životnih navika 458.860 odraslih osoba iz UK Biobank, koja sadrži važne naučne podatke, poput porodične istorije bolesti, genetskih rizika i podataka o visokome krvnom pritisku, a naučnici su ih sve uključili u svoju analizu.

Istraživanje, je pokazalo da je penjanje uz stepenice smanjilo rizik kod svih ispitanika, naročito u onih koji nisu spadali u visokorizičnu skupinu osoba sklonijih razvoju srčanim bolesti.

Prednosti ove fizičke aktivnosti su sljedeći – besplatno je, ne zahtijeva odlazak u teretanu niti posjedovanje bilo kakve posebne sportske opreme, može se izvoditi neovisno o vremenskim uslovima , a i nešto je što nas većina obično radi u sklopu svakodnevne rutine.

Naučnici su podsjetili da je penjanje po stepenicama oblik intenzivne fizičke vježbe.

Vrijedno je spomenuti i to da je u osoba koje su se prestale redovito penjati stepenicama tokom razdoblja istraživanja, a ono je trajalo u prosjeku 12,5 godina, primijećen 32 posto veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti u odnosu na one koji se nikada nisu penjali stepenicama.

Naučnici su posebno pratili osobe koje su bolovale od aterosklerotične kardiovaskularne bolesti (ASCVD). Karakteriziraju je stanja poput bolesti koronarnih arterija i ishemijskog moždanog udara, čestih uzroka smrti u cijelom svijetu.

Tjelesna aktivnost odavno se promiče kao način smanjenja rizika od razvoja ASCVD-a, premda se ranije nije previše detaljno proučavala povezanost između penjanja uz stepenice i zdravlja srca.

Ojačan srčani mišić pridonosi regulaciji krvnog pritiska i jačanju samog organa, održavajući ga zdravijim i duže zaštićenim od bolesti.

Ovo nije prva studija koja promiče dobrobiti penjanja i spuštanja niz stepenice. Ta se fizička aktivnost ranije povezivala sa smanjenim rizikom od razvoja raka i poboljšanjem kardiorespiratorne kondicije, pa se sljedeći put, imate li priliku, radije odlučite za stepenice umjesto za lift.

“Studija nam je ponudila nove dokaze o zaštitnim učincima penjanja stepenicama kada je posrijedi rizik od razvoja ASCVD-a, osobito za pojedince s višestrukim činiocoma rizika od razvoja ASCVD”, istaknuo je epidemiolog Lu Qi s američkog Sveučilišta Tulane.

Informacije su prenijeli brojni zdravstveni portali poput Medical News Today i Science Alert.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.