Ovi napici su zamjena za kafu
/ -SHUTTERSTOCK

Ovi napici su zamjena za kafu

Poznato je da kafa povećava nivo kortizola u organizmu, posebno ako se pije na prazan stomak.

Povećan nivo ovog hormona doprinosi osjećaju stresa i anksioznosti. Hrana prije kafe će ublažiti ovaj efekat. Zato, ako već pijete kafu, prvo pojedite nešto ili pređite na neka alternativna pića. Evo nekoliko ideja:

Yannoh je zamjena za kafu koja može u potpunosti da zamijeni kafu, a u suštini je piće napravljeno od prženih i mljevenih zrna. To je odlična zamjena za kafu napravljena od prženog ječma, raži, cikorije i žira, tako da ne sadrži kofein. Osim što razbuđuje i daje energiju, dobar je za poboljšanje varenja i jačanje nervnog sistema.

Čaj od gloga, divljeg šipka i limunade

Glog je od davnina poznat kao veoma ljekovita biljka, posebno za jačanje i regulisanje rada srca. Dobro je i za smirenje. Takođe se koriste cvjetovi, listovi i plodovi.

Čaj od cvjetova gloga:

U šolju staviti dvije male kašike suvih cvjetova gloga, preliti ključalom vodom, poklopiti i ostaviti 20 minuta.

Čaj od voća gloga:

U šolju stavite dvije male kašike suvih, izgnječenih plodova, prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji tri sata. Zatim procijediti, malo zagrijati dok ne bude mlako, dodati malo meda i popiti.

Recept za super piće koje će vas brzo razbuditi

Riječ je o mješavini kokosovog ulja, kakaa i eritritola, koji se naziva i zdravom zamjenom za klasični šećer. Svakog jutra po jedna kašičica ove mješavine dodaje se u vruću kafu i pije. Osim što ćete imati više energije tokom dana, smanjiće vam se i apetit, pa nećete tako često posezati za hranom.

Kakao je bogat gvožđem, bakrom, magnezijumom, manganom, kalijumom, fosforom, cinkom i selenom. Pored toga, izuzetno je bogat antioksidansima, više od većine drugih namirnica.

Uloga kokosovog ulja je da uspori varenje kofeina i smanji neželjeni efekat kafe. Sadrži određene zasićene masne kiseline koje se lako razgrađuju i relativno brzo pretvaraju u energiju. Kombinacija kokosovog ulja i kofeina smanjuje dramatične uspone i padove energije u tijelu i obezbjeđuje energiju koja je dugotrajnija i stabilnija.

Sastojci:

šolja (od 2,5 dcl) omekšanog kokosovog ulja

šolja (2,5 dcl) kakaa

3 kašičice eritritola

Procedura:

Sve sastojke dobro izmiješajte, da smjesa bude glatka, pa stavite u teglu i stavite u frižider dok se ne stegne. Zatim teglu stavite u ormarić pored kafe i dodajte u jutarnju kafu - jednu po jednu kašičicu. Miješati dok se ne otopi.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.