Trikovi kako da se lakše budite
Ilustracija (Foto: pixabay)

Trikovi kako da se lakše budite

Dani kada sunčeva svjetlost prodire kroz naše prozore svakog jutra prije nego što nam se oglasi alarm su iza nas. Ustajanje iz kreveta je sve teže, a pravi razlog krije se u prirodi. Stoga, nije loše poznavati i neke trikove koji će vam pomoći da se brže razbudite.

Prema riječima psihologinje Sue Peacock, pravi razlog zbog kojeg se ujutro mučite sa ustajanjem iz kreveta je taj što vaše tijelo još uvijek misli da je noć.

Pritom ako odgodite alaram više puta zaredom i vaše tijelo će biti zbunjeno. Psihologinja Peacock navodi da biste mogli osjetiti promjenu vremena i na svoju koncentraciju te raspoloženje tokom dana.

"Smanjenje prirodnog svjetla može uticati na naše kognitivno funkcioniranje, a smanjena razina budnosti i koncentracije tokom dana uobičajene su pritužbe kada večeri ranije padne mrak", objasnila je.

Budući da sunce svakim danom sve ranije zalazi, mogli biste primijetiti da se osjećate pospanije tokom tamnijih večeri. To je zato što vaše tijelo ranije otpušta melatonin - hormon koji potiče san.

Zato, kako bi vam bilo jednostavnije ustati iz kreveta i pokrenuti se najbolje bi bilo da tokom dana provodite više vremena na prirodnom svjetlu.

Takođe, važno je da regulišete svoj raspored spavanja tako što ćete ići na spavanje i buditi su isto vrijeme. Važno je da se prilikom buđenja odmah pokrenete, a dodatna fizička aktivnost kao vježbanje može učiniti čuda.

Pored toga, psihologinja Peacock navodi da u svoju svakodnevnu rutinu ubacimo ritual opuštanja što uključuje čitanje knjige, topla kupka ili vježbe disanja. Ona ističe i da se pobrinete da u vašoj spavaćoj sobi bude što manje stvari koje bi vas ometale.

Izvor RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.