Učesnici Montenego prajda na Trgu nezavisnosti
Foto: RTCG

Učesnici Montenego prajda na Trgu nezavisnosti

Montenegro prajd, pod sloganom Samoodređenje održava se danas u Podgorici. Okupljanje učesnika jedanaestog Prajda počelo je od 13 sati.

U 14 sati i 45 minuta predviđeni su pozdravni govori. Šetnja centrom grada će početi u 15 sati.

Povorka će se od Trga nezavisnosti kretati prema ulici Miljana Vukova, do Trga Balšića, a zatim ulicom Novaka Miloševa i Ulicom slobode.

Učesnici će zatim prošetati bulevarima Svetog Petra Cetinjskog i Stanka Dragojevića, kroz Bokešku ulicu i nazad do Trga nezavisnosti. 

Nakon šetnje organizatori su najavili DJ set.

Na konferenciji za novinare, koju su ranije organizovali Kvir Montenegro i Organizacioni odbor Montenegro Prajda, poručeno je da je "Samoodređenje" slogan 11. Prajda, jer to pravo pripada svima i ne smije biti privilegija odabranih niti dovedeno u pitanje.

Sa konferencije je poručeno da je značaj Montenegro prajda za demokratiju i društvenu pravdu u Crnoj Gori neizmjeran.

Knežević: Institucije zakazale kada je riječ o pravima LGBTIQ osoba

Miloš Knežević iz Kvir Montenegra jutros je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG kazao da se, kada je riječ o pravima LGBTIQ osoba, za godinu nije dogodilo ništa i upozorio da ako se nerad institucija nastavi, mogu se unazaditi ljudska prava. On je kao jedan od organizatora Montenegro prajda koji se održava danas u Podgorci istakao da sve manje policije na paradi i sve više građana koji učestvuju,znači da društvo prelazi iz faze tolerancije u fazu prihatanja.

Više ulica u Podgorici zatvoreno zbog Prajda

Više podgoričkih ulica i bulevara zatvoreno je danas od 12 do 18 sati zbog održavanja Povorke ponosa "Montenegro Pride 2023".

Kako je najavljeno uz policije, za saobraćaj će biti zatvoreni Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, od raskrsnice ulice Marka Miljanova do raskrsnice ulice Jovana Tomaševića, kao i Bulevar Stanka Dragojevića.

U istom periodu neće se saobraćati ni ulicama Slobode, Miljana Vukova, Novaka Miloševa, Balšića, Hercegovačkom i Trgom Balšića.

Iz policije su kazali da će za saobraćaj će biti zatvorene i ulice Vučedolska i Karađorđeva.

“Navedene ulice biće povremeno otvorene za saobraćaj, shodno procjeni rukovodioca obezbeđenja“, dodaje se u saopštenju.

Iz Uprave policije su najavili da će snimati jedanaestu Povorku ponosa koja će početi u 13 sati na podgoričkom Trgu nezavisnosti.

Policija ne očekuje napade na učesnike Montenegro prajda, mogući manji incidenti

Policija ne raspolaže informacijama da može doći do većeg i organizovanog narušavanja javnog reda i mira, samim tim i napada na učesnike Prajda, saopštio je zamjenik komandira za javni red i mir CB Podgorica Aleksandar Talović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.