Cimet će vam ublažiti kašalj, a pomaže i kod infekcija

Cimet će vam ublažiti kašalj, a pomaže i kod infekcija

Cimet - aromatični začin štiti od karijesa i smanjuje loš zadah, upravo zahvaljujući svom antimikrobnom dejstvu koje ubija mikroorganizme i sprečava njihov rast.

Ono što je malo poznato, jeste da cimet, koji najčešće koristimo kao začin, ima pregršt blagodeti po naš organizam.

Naime, osim što je prijatnog i aromatičnog ukusa cimet nam podiže nivo energije, a kako biste ga zbog toga više konzumirali, možete ga dodati jutarnjoj kafi, žitaricama, smutiju, čaju, ili posputi njime tost namazan medom.

Cimet pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, zahvaljujući svojoj glavnoj komponenti - cinamaldehidu.

Takođe, ublažava i kašalj.

Pomiješajte 1/4 kašičice cimeta i kašičicu meda. Konzumirajte tri puta dnevno i kašalj bi trebalo da nestane u roku od dva dana.

Takođe, cimet štiti od karijesa i smanjuje loš zadah zahvaljujući svom antimikrobnom dejstvu koje ubija mikroorganizme i sprječava njihov rast, a u oralnoj higijeni možete ga koristiti i za pripremu prirodne paste za zube i to na sljedeći način:

Iscijedite dva limuna, dodajte kašiku cimeta, prašak za pecivo i dvije kašike meda.

Dodajte 250 mililitara kuvane vode. Promiješajte, ostavite da se ohladi i koristite kao vodicu za ispiranje usta.

Izvor RTCG

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.