Funkcija kamilice u njezi kože lica
KAMILICA/ GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO-ARTEM TRYHUB

Funkcija kamilice u njezi kože lica

Kažu da su Egipćani i Grci koristili zgnječenu kamilicu, čaj od kamilice i različite preparate od ove biljke za kožu. Prednosti kamilice za kožu uključuju širok spektar kako umirujućih elemenata tako i pojačavajućih svojstava koji podržavaju harmoniju u koži i poboljšavaju njen izgled.

Poznato da djeluje umirujuće, smirujuće i protivupalno, kamilica je odličan izbor za osjetljive tipove kože kao i za iritiranu kožu. Kamilica ne samo da rješava iritaciju, već i prirodno lagano hidrira kožu. A zahvaljujući svom sadržaju flavonoida, kamilica je ljekovita, bori se protiv akni i pomaže u postizanju blistavijeg tena.

Studije su pokazale da kamilica ima naredne benefite za kožu:

iscjeljivanje rana

uklanjanje upala, crvenila i ekcema

bori se protiv akni i hiperpigmentacije

hidrira kožu

bori se protiv oštećenja slobodnih radikala, a samim tim ima i anti age efekat

Zacjeljivanje rana

Esencijalna ulja kamilice imaju antimikrobna svojstva koja štite kože pod određenih vrsta bakterija, gljivica i virusa. Studija iz 2018. godine pokazala je da upravo ekstrakt ove biljke, zbog navedenog svojstva, utiče i na bolje i brže zacjeljivanje rana i sprečava infekcije rana. Isto tako, ova biljka sprečava i rizik od infekcija i oboljenja kože.

Kamilica u borbi protiv upala

Ova biljka se često koristi kako bi se smanjila upala nastala usled osipa ili pak usled prekomjernog izlaganja suncu. Kamilica sadrži antioksidant apigenin koji smanjuje upalne procese.

Funkcija kamilice u njezi kože lica i crvenilo kože

Kao što smo već napomenuli, drevni Grci koristili su zgnječene cvjetove kamilice kako bi ublažili crvenu, iritiranu kožu. Ova biljka duboko prodire u kožu i liječi upale i crvenilo duboko iznutra.

Osjetljiva koža

Antiupalna svojstva kamilice naročito su pogodna za osjetljivi tip kože. Bisoprolol, hamazulen i apigenin su tri komponente kamilice koje imaju naročito pogodno svostvo ublažavanja iritacije osjetljive kože. Neka istraživanja čak sugerišu da kamilica pomaže i kod kožnih oboljenja kao što je ekcem.

Funkcija kamilice u njezi kože lica i hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija kože nastaje usled prekomjerne proizvodnje hormona melanina. Uglavnom nastaje usled povrede ili upale (prekomjerno izlaganje suncu, akne ili hormonske promjene), ali i kao posledica starenja. Kamilica ima svojstva koja posvjetljuju i omekšavaju kožu, te zatežu pore.

Anti age svojstva kamilice

Antioksidanti se bore protiv oksidativnog stresa uzrokovanog slobodnim radikalima, koji su prirodni rezultat metaboličkih procesa i upala. Oksidativni stres je povezan s pojavom bora, hiperpigmentacije i drugih znakova starenja.

Kamilica sadrži moćne antioksidante, uključujući polifenole i fitohemikalije, koji, kada se nanesu na kožu, uklanjaju znakove starenja, u isto vrijeme štiteći kožu od daljih oštećenja. Sastojci kamilice takođe utiču na oporavak tkiva i ćelija kože što smanjuje vidljivost bora i doprinosi mladalačkom sjaju kože. Sada kada znamo da umiruje, smanjuje crvenilo, poboljšava hidrataciju, doprinosi čišćem tenu i ima anti age svojstva, vrijeme je da saznamo i kako zapravo izgleda kada se kamilica koristi u njezi kože.

Kada pričamo o benefitima ove biljke, postoji ideja da neki preparati utiču bolje na njena svojstva. Uzmimo na primer umirujući efekat kamilice. Vjerovatno će biti manje efikasan preparat kao što je piling, koji je poprilično abrazivan, za razliku od kreme. Stoga, za potrebe umirivanja i hidrataciju kože, preporučuje se upotreba seruma ili krema. S druge strane, za potrebe čišćenja lica, koristite tonik.

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.