Prada dizajnira odijela za Nasu

Prada dizajnira odijela za Nasu

Modna kuća „Prada“ pomoći će u dizajniranju Nasinih svemirskih odijela sljedeće generacije za kosmonaute misije „Artemis 3“. Očekuje se da će napredna svemirska odijela pružiti astronautima veći opseg kretanja i fleksibilnost.

Dizajneri i inženjeri modne kuće „Prada“ udružuju se sa kolegama iz komercijalne kompanije „Aksiom spejs“ (Axiom Space) kako bi razvili svemirska odijela nove generacije za Nasinu misiju „Artemis 3“, koja je planirana za 2025. godinu.

Očekuje se da će misija biti prva koja će vratiti kosmonaute na površinu Mjeseca, kao i da će među njima biti žena.

To će biti i prvo sletanje na Mjesec sa ljudskom posadom od "Apola 17", u decembru 1972. godine.

Tokom procesa dizajniranja odijela zajednički će raditi inženjeri i dizajneri italijanskog luksuznog modnog brenda „Prada“ i komercijalne svemirske kompanije „Aksiom spejs“.

Zajedno će razviti materijale i karakteristike dizajna kako bi zaštitili astronaute od izazova svemirskog okruženja sa posebnim akcentom na uslove koji vladaju na površini Mjeseca, naglašava se u saopštenju kompanije „Aksiom spejs“.

"Oduševljeni smo partnerstvom sa ‘Pradom’ na svemirskom odijelu AxEMU (Axiom Extravehicular Mobility Unit). ‘Pradina’ tehnička ekspertiza u radu sa sirovinama, tehnikama proizvodnje i inovativnim konceptima dizajna donijeće napredne tehnologije koje će biti od ključnog značaja za obezbjeđivanje, ne samo udobnosti astronauta na površini Mjeseca već i na temu veoma potrebnih ljudskih faktora koji su odsutni u svemirskim odijelima“, istakao je, u pisanoj izjavi, šef kompanije Majkl Sufredini.

Očekuje se da će specijalna odijela sljedeće generacije pružiti astronautima napredne mogućnosti za istraživanje svemira.

Jedan od zahtjeva za kreatore novih odijela je i to da astronautima budu obezbijeđeni svi sistemi potrebni za pristup, život i rad na Mjesecu i oko njega.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.