Orban: Ne provocirajte Srbe
Viktor Orban

“Prvokacije vode ka odgovoru, a to vodi ka nestabilnosti, bez Srbije nema stabilnosti na Balkanu“

Orban: Ne provocirajte Srbe

Mađarski premijer Viktor Orban je na samitu u Granadi, na pitanje o uvođenju sankcija Srbiji, rekao da je "to smiješno i nemoguće".

“Srbe redovno provociraju posljednje dvije godine i moramo razumjeti da na Kosovu moraju da se ponašaju na drugačiji način. Ne provocirajte Srbe. Prvokacije vode ka odgovoru, a to vodi ka nestabilnosti, bez Srbije nema stabilnosti na Balkanu i definitivno se zalažem za to da pomognemo Srbiji da strabilizuje region“, poručio je Orban.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao u Granadi da sa predstavnicima Prištine nije razgovarao, niti da oni hoće da razgovaraju.

Vučić je dodao da se Srbija nikada nije zalagala za sankcije Prištini, jer je Srbija zainteresovana za život, dok je nekim drugima politika zasnovana na priči protiv Srbije.

Upitan da li mu je neko govorio o mjerama protiv Srbije, Vučić je rekao da je razgovarao sa svima.

Poslanici Evropskog parlamenta poručili su ranije da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na sjeveru Kosovu i privođenje odgovornih pravdi.

Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju, ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu.

Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na sjeveru.

Komentari

Komentara: (1)

Gaga

06. 10. 2023 - 21:39

Lepo je Orban rekao, Kurti provokacijama želi Srbiju da uvuče u sukob.
Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.