Radulović: Platforma predsjednika je put ka prekidu EU integracija i izolaciji Crne Gore
Momčilo Radulović

Predsjednik Evropskog pokreta upozorava da proevropska inicijativa šefa države predstavlja pokušaj uvlačenja anti-NATO snaga u vladu

Radulović: Platforma predsjednika je put ka prekidu EU integracija i izolaciji Crne Gore

Zajednička platforma za Crnu Goru u Evropskoj uniji, koju je predsjednik države Jakov Milatović juče predstavio i uputio svim parlamentarnim partijama, predstavlja providan i naivan pokušaj da se anti-NATO snage uvuku u buduću crnogorsku vladu, a da se on nametne kao novi lider svih prosrpskih, proruskih i anti-NATO struktura, smatra predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović.

On je u izjavi za Pobjedu ocijenio da Milatović platformom koju je predstavio samo potvrđuje kontinuitet svog političkog i ideološkog rezona i ponašanja.

“A to je da jedno radi, drugo misli i ima sasvim suprotne ciljeve od onih koje proklamuje. On je preuzeo ingerencije mandatara i prema javnosti se postavlja kao da je on mandatar, a ne predsjednik. To je prva problematična stavka. Međutim, još problematičnije od toga je to što stoji iza njegove navodne proevropske inicijative. On ima mnogo evropskih izjava, ali je njegova realna politika zapravo bila politika koja udovoljava potrebama zvaničnog Beograda i Moskve. Ovom inicijativom, koja je nominalno i formalno proevropska, on zapravo želi da otvori put za učešće prosrpskih, proruskih, antievropskih i anti-NATO snaga u vladi. Konkretno, ostavlja prostor Demokratskom frontu i Građanskom pokretu Ura za učešće u budućoj vladi“, objašnjava Radulović.

Naglašava da Milatović Zajedničkom platformom za Crnu Goru u EU ponovo pokušava da izigra demokratske procedure, umanji značaj mandatara i njegovih aktivnosti, te stvori političke i formalne okolnosti koje će mandataru ograničiti politički okvir djelovanja i usmjeriti ga na formiranje vlade sa prosrpskim, proruskim i anti-NATO snagama.

“To je suprotno svim savjetima koje je dobio od međunarodnih faktora. Ovo je najbolji put da se proces evropskih integracija prekine i da se Crna Gora vodi ka izolaciji. Milatović ne želi Crnu Goru u Evropskoj uniji, već želi da je uvede u različite krugove izolacije u kojima bi profitirale prosrpske, proruske i anti-NATO snage kojima on pripada i kojima se nameće kao budući lider“, kaže Radulović.

Dodaje i da je platforma konstruisana tako da se anti-NATO snage ne izjašnjavaju o podršci i učešću u NATO-u.

“Evropske integracije se ne mogu odvojiti od evroatlantskih integracija. Milatović to radi namjerno da bi anti-NATO snagama omogućio da dobiju navodni proevropski legitimitet, a da istovremeno zadrže svoje anti-NATO platforme. Dakle, vrlo jednostavan recept“, ističe Radulović.

Naglašava da Milatović očigledno smatra da su svi u stručnoj i međunarodnoj javnosti naivni i da neće razumjeti kuda njegovi potezi vode.

“Dosta providan i naivan pokušaj da se anti-NATO snage uvuku u novu vladu i da se on nametne kao novi lider svih prosrpskih, proruskih i anti-NATO struktura“. zaključio je Radulović

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.