Hladan tuš u Kaunasu: Crna Gora u nadoknadi ostala bez šansi za EP
Foto: FSCG

Hladan tuš u Kaunasu: Crna Gora u nadoknadi ostala bez šansi za EP

Snovi fudbalera Crne Gore o plasmanu na Evropsko prvenstvo srušeni su hladnim tušem na Baltiku – tim Miodraga Radulovića remizirao je sa Litvanijom (2:2) u meču u kojem možda i nije zaslužio više.

Svi planovi o šest bodova iz septembarskog ciklusa pali su u vodu u 94. minutu kada je Fedor Černih sjajnim golom matirao Milana Mijatovića.

Kakav rolerkoster u Kaunasu – Crna Gora je gubila, pa preokrenula u 89, na kraju razočarana završila meč.

Patila je naša selekcija, gubila, ponovo joj je predugo trebalo da se probudi, ali činilo se da će sve zaboraviti kada je Stefan Savić pogodio za 1:2.

Moralo je da se izdrži pet minuta, nije se moglo. U neđelju je meč sa Bugarskom, ali sada nema veliki značaj – matematička šansa za Euro postoji, ali ovo je težak udarac, nenadoknadiv.

Crna Gora jeste na teren stadiona ,,Darius i Gireno“ izašla sa dva napadača, Mugošom i Krstovićem, ali to je jedino što se moglo povezati s ofanzivnim pristupom koji je Radulović najavio dan uoči meča.

Sve ostalo bilo je totalno suprotno od rečenog i očekivanog. Niti su ,,sokoli“ spriječili da Litvancima pripadaju ,,druge lopte“, niti su bili

opasni po bokovima, a o dominaciji u pas igri dovoljno govori to što lopta često ni pola minuta nije mogla da ostane u njihovom posjedu.

Istina, imali su prvu šansu, odnosno bili bliži golu jer je poslije ubacivanja Rista Radunovića defanzivac Beneta umalo ubacio loptu u sopstvenu mrežu, ali je Crna Gora dobila samo korner.

Pet minuta kasnije Vukan Savićević je imao slobodan udarac sa dvadesetak metara, a onda je do kraja poluvremena naša reprezentacija bila ta koja je strahovala, oko čijeg i u čijem šesnaestercu je ,,vibriralo“, nagovještavalo promjenu rezultata...

Ginetis je u 22. sa oko 30 oprobao šut koji je završio pored gola, a najbliže pogotku Litvanci su bili u 38.

Radunović je izgubio duel i loptu na lijevoj strani, ona je potom došla do Novikovasa čiji je udarac iskosa desno odbranio Mijatović.

Crna Gora nije mogla da se nametne, čudno je da je mnogo bolje odigrala prvo poluvrijeme protiv Srbije i Mađarske nego protiv autsajdera grupe, tima limitiranog kvaliteta u svim linijama.

Na stadionu u Kaunasu nije bilo 12.000 gledalaca koje su domaći Savez, selektor i mediji najavljivali, igralo se u prijatnom ambijentu za gostujuću ekipu, ali su ,,sokoli“ djelovali suviše nesigurno, nepovezano...

Nije se očekivalo da oni budu ti koji će čekati šansu rivala, a jedna takva mogla je da im otvori put do vođstva, mora se reći – bilo bi nezasluženo.

U 42. minutu Mugoša je dodao loptu Krstovića, napadač Lećea produžio do Savićevića, koji se namjestio na desnu nogu i šutirao u golmana.

Radulović je morao da reaguje, da ekipi doda brzine i kreacije, i već na poluvremenu poslao je na klupu Savićevića i Mugošu, a na teren kapitena Stevana Jovetića i Dritana Camaja.

U 52. je Novikovas iz slobodnog udarca šutirao iznad gola, a poslije ko zna kojeg neuspješnog napada naš selector je izvršio i treću izmjenu – umjesto Aleksandra Šćekića ušao je Stefan Lončar.

Crna Gora je u 57. minutu zatresla mrežu, Krstović je pogodio glavom na centaršut Camaja, cijela klupa pošla je u zagrljaj mladom ofanzivcu, ali je ,,glas“ iz VAR sobe obradovao domaće – u začetku akcije, na suprotnoj strani, Jovović je bio u ofsajdu.

Morao je naš tim sve iznova, da ponovo pronađe put do mreže. Djelovao je brže nego u prvom dijelu, imao više individualne klase, na koju je mogao da povede – Jovetić je u 66. sa dvadesetak metara natjerao golmana na paradu.

Od 71. je sve postalo znatno teže – lošu reakciju Tomaševića poslije dubinske lopte iskoristio je Gitis Polauskas i savladao Mijatovića.

Radulović više nije imao kud. Ubacio je Uroša Đurđevića, pa Viktora Đukanovića, sve karte bačene su na napad.

Totalna ofanziva isplatila se sedam minuta kasnije – Marušić je centrirao, a Krstović sjajno reagovao sa 13 metara.

Preokret je mogao da se dogodi u 87, poslije efektnog dodavanja Jovetića i šuta Đurđevića, mogao je i minut kasnije kada je Đukanović u kontri izborio samo korner, ali se dogodio upravo nakon tog prekida.

Camaj je izveo udarac iz ugla, Jovetić odigrao povratnu glavom, a loptu u gol smjestio Savić.

Gledao se VAR, nije pomogao Litvancima. Nažalost, nijesu se predavali i za dobru partiju nagrađeni su u nadoknadi.

Crna Gora je morala odvažnije od početka, kazna je stigla na kraju, prenosi Pobjeda.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.