Belgija prva zemlja u EU koja je posebnim dronom prevozila krv za bolnice
Ilustracija

Belgija prva zemlja u EU koja je posebnim dronom prevozila krv za bolnice

U Belgiji je nedavno prvi put automatizovana putnička bespilotna letjelica prevozila krv za potrebe jedne bolnice, prenio je portal Fokus na Belgiju.

Belgijski sajt je ocijenio da je tehnički gledano otvoren put da se ekonomično, ekološki i efikasno obavljaju složeni medicinski transporti u svakodnevnom životu, za šta se tradicionalno koriste helikopteri ili laki avioni. Međutim, sa pravno aspekta to još nije moguće.

Probni let je održan kod Limburga u flamanskom delu Belgije. Dron, bespilotna letjelica sa dva putnička mjesta i 16 elektromotora i propelera letjela je do 130 kilometara na sat tokom 30 minuta.

Dron je prešao 2,6 kilometara bez pilota sa pakovanjima krvi. Letelica je djelo belgijske kompanije Helikus.

Ta letjelica je prilagođena za brzi prevoz krvi za bolnice ili u slučaju pružanja hitne pomoći na nepristupačnim mjestima.

Međutim, zakonodavstvo u oblasti saobraćaja u Evropskoj uniji još ne ide u korak sa tehnologijom i inovacijama u tom sektoru, ali je probni let korak u pravom smjeru, prenio je portal, javlja N1.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.