Orban: Jedina nada da se završi rat u Ukrajini je da se Donald Tramp vrati na predsjedničku poziciju
Viktor Orban

Orban: Jedina nada da se završi rat u Ukrajini je da se Donald Tramp vrati na predsjedničku poziciju

Premijer Mađarske Viktor Orban u intervju kontroverznom američkom novinaru Takeru Karlsonu je izjavio da je jedini način da se završi rat u Ukrajini ponovni izbor Donalda Trampa za američkog predsjednika.

U intervjuu koji je Karlson okačio na društvenoj mreži Iks (bivši Tviter) Orban je hvalio Trampovu spoljnu politiku, istovremeno oštro kritikujući trenutnu administraciju predsJednika Džozefa Bajdena i njegov pristup ratu u Ukrajini.

On je rekao da bi Trampov povratak na položaj “bio jedini izlaz“ iz sukoba, dodajući da je svaka sugestija da bi Kijev mogao da dobije rat protiv Rusije bila “laž“.

Polusatni video, koji je snimljen 21. avgusta u premijerskoj rezidenciji je drugi put da Karlson intervjuiše Orbana.

U intervjuu, Orban je osudio savezne optužnice protiv Trampa, za šta je rekao da je nezamislivo da se desi u Mađarskoj.

On se takođe žalio na napore Stejt departmenta da natjera mađarsku vladu da poboljša svoju vladavinu zakona i stanje ljudskih prava, rekavši da uprkos tome što je Mađarska članica NATO i saveznik SAD, “s nama se postupa gore od Rusa“.

Od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Orbanova vlada održava bliske veze sa Moskvom i prijetila je da će blokirati sankcije EU Rusiji.

Orban, koji je na funkciji premijera od 2010. godine, često je kritikovan zbog sve više autokratskog režima. Evropska unija, SAD i brojni međunarodni posmatrači, tvrde da je Orban ograničio prava manjina, preuzeo kontrolu nad pravosuđem i medijima i manipulisao izbornim sistemom kako bi osigurao svoju vlast.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.