“Najvredniji hip-hop artefakt“: Prsten legendarnog Tupak Šakura prodat za milion dolara
Foto: AFP

“Najvredniji hip-hop artefakt“: Prsten legendarnog Tupak Šakura prodat za milion dolara

Zlatni prsten sa rubinom i dijamantima u obliku krune koji je nosio legendarni reper Tupak Šakur na posljednjem javnom nastupu prodat je u utorak za milion dolara na aukciji u Njujorku.

Pobjednička ponuda je bila znatno iznad Sotbijeve procjene od 200.000 do 300.000 dolara, što ga čini najvrednijim prodatim hip-hop artefaktom, saopštila je aukcijska kuća.

Američki reper nosio je prsten na svom posljednjem javnom nastupu na dodeli MTV video muzičkih nagrada 4. septembra 1996. godine.

Samo nekoliko dana kasnije, 13. septembra, repera je ubio neidentifikovani naoružani napadač u pucnjavi iz vožnje u Las Vegasu. Imao je 25 godina.

Šakur, čiji hitovi uključuju “California Love“, dizajnirao je prsten za nekoliko mjeseci, saopštio je Sotbi. U tome mu je pomogla njegova kuma Jasmin Fula, koja je prsten stavila na prodaju.

Na Šakura je uticao politički manifest italijanskog filozofa Nikola Makijavelija iz 16. vijeka “Vladalac“. Pročitao ga je dok je bio u zatvoru pod optužbom za seksualni napad.

Dizajnirao je prsten po krunama srednjovekovnih evropskih kraljeva, dodao je Sotbi.

Na prstenu je ugravirano natpis “Pac & Dada 1996“, referenca na njegovu devojku Kidadu Džons.

Zlatni prsten u obliku krune optočen je manjim dijamantima, a u sredini je nebrušeni rubin okružen sa dva brušena dijamanta.

Prodaja je bila dio namjenske hip-hop aukcije kojom se obilježava 50 godina žanra u avgustu ove godine.

Šakur se smatra jednim od najvećih repera svih vremena sa 75 miliona prodatih ploča.

Bio je centralna figura hip-hop scene Zapadne obale sa sjedištem u Los Anđelesu koja se sukobila sa rivalskim reperima sa istočne obale u Njujorku.

Njegov ubica nikada nije pronađen, a dugo su kružile teorije o tome ko je odgovoran za njegovu smrt.

Šest mjeseci nakon njegovog ubistva ubijen je reper sa istočne obale Kristofer “Notorious BIG“ Volas.

Mnogi vjeruju da su njihova ubistva rezultat rivalstva između njihovih muzičkih izdavača, Death Row iz Los Anđelesa i Bad Boy Entertainment iz Njujorka.

Ali neki istoričari muzike kažu da je podjela između zapadne i istočne obale SAD preuveličana iz komercijalnih razloga.

Policija Las Vegasa pretresla je kuću prošle nedelje u okviru istrage o ubistvu Šakura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.