Proširenje EU i dalje jedna od najvažnijih tema: Očekuje se podrška Španije, Crna Gora najbliža EU
Ilustracija

Proširenje EU i dalje jedna od najvažnijih tema: Očekuje se podrška Španije, Crna Gora najbliža EU

Proširenje je jedna od najvažnijih politika EU i Španija je naklonjena tome, poruka je koja se mogla čuti prethodnih dana pa i juče kada je ta zemlja preuzela predsjedavanje Savjetu EU. U narednih šest mjeseci, kako su istakli, radiće na tome da naš region približe procedurama koje garantuju članstvo. Da će nastavak integracija zavisiti od svake države ponaosob, smatra analitičar Dimitrije Milić, a Crna Gora, kako kaže, ima najviše potencijala.

Logično je da špansko predsjedavanje Savjetu Evropske unije u najvećoj mjeri bude posvećeno situaciji u Ukrajini i unutrašnjim problemima Unije, ali Zapadni Balkan ne može i ne smije ostati u sjenci.

Analitičar Dimitrije Milić kaže da će nastavak integracija regiona zavisiti od svake zemlje ponaosob. Crna Gora je, kaže, najviše odmakla i ima najviše potencijala da do članstva konačno i dođe.

“Vjerujem da postoji potencijal za to i vjerujem da će pitanje biti kako komunicirati vezano za obaveze na evropskom putu sa Crne Gore i novom vladom koja će se formirati u Crnoj Gori ukoliko ne bude vanrednih izbora", ističe Milić.  

Milić ističe i da bi situacija na relaciji Beograd – Priština mogla uticati na cijeli region. Kako kaže, to je i pitanje koje se u velikoj mjeri tiče i same Evropske unije, ali i njenog kredibiliteta.

"S obzirom da kada imate eskalaciju između dvije strane gdje ste se vi postavili kao medijator tog sporazuma, a postoje tenzije - to znači da je to napad na vaš kredibilitet kao posrednika između dvije strane i na vaš autoritet da deeskalirate situaciju u svom najbližem dvorištu", ističe Milić. 

Predstojeći parlamentarni izbori u Španiji krajem jula mogli bi donijeti promjenu na političkoj sceni u toj zemlji.

Konzervativci trenutno imaju bolje rezultate u anketama, a Narodna stranka bi mogla da sarađuje s desnim populistima i u tom bi slučaju imala više mandata u parlamentu od lijeve koalicije predvođene aktuelnim premijerom Pedrom Sančezom.

Milić ipak vjeruje,da ni u tom scenariju izbori neće uticati na predsjedavanje.

"Ako gledamo generalnu politiku prema Rusiji, prema Ukrajini, prema našem regionu, oko osnovnih pitanja relativno su to identični stavovi. Na kraju krajeva, u Madridu tvrde da su teme predsjedavanja pripremane mjesecima, ako ne i godinama, i da je sve intenzivno koordinisano s partnerskim zemljama Belgijom i Mađarskom, koje će predsjedavati Savjetu EU sljedeće godine", zaključuje Milić. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.