Lažna vijest: Nema širenja HIV virusa u Budvi, IJZ apeluje da se ne šire netačne vijesti
Opština Budva

Lažna vijest: Nema širenja HIV virusa u Budvi, IJZ apeluje da se ne šire netačne vijesti

Po podacima iz Registra za HIV u Institutu za javno zdravlje (IJZ), broj novoregistrovanih osoba inficiranih HIV-om u prvih šest mjeseci ove godine iznosi 20 i ne razlikuje se značajnije u odnosu na broj novoregistrovanih u istom periodu prošle godine, kada je registrovano 18 osoba. Iz Instituta su ovo kazali u odgovoru na medijska pitanja imaju li informacije o navodnom skoku broja zaraženih HIV virusom u Budvi i da li je od početka godine broj testiranja na HIV znatno veći od uobičajenog.

Tokom prethodne sedmice veliki broj korisnika društvenih mreža podijelio je tvrdnju o navodnom ogromnom rastu broja zaraženih HIV virusom. Portal "raskrinkavanje.me" objavio je juče da se radi o lažnoj vijesti, i da nema nikakvog skoka zaraženih o kome se govori na društvenim mrežama. 

Iz IJZCG su apelovali na građane i medije da se informišu iz pouzdanih izvora informacija.

“Apelujemo na građane i medije da koristite pouzdane izvore informacija kao što su nacionalne zdravstvene institucije i ugledne nevladine organizacije, kako bi se informisali, edukovali i na taj način pružili ispravne informacije, obzirom da je prvi korak u sprečavanju širenja glasina pružanje tačnih informacija o HIV-u”, kazali su iz IJZ.

Pritom, Institut za javno zdravlje Crne Gore omogućava građanima povjerljivo i besplatno testiranje u Savjetovalištu za HIV svakog radnog dana u periodu od 8 do 15 časova. U savjetovalištu se osim testiranja na HIV, vrši i testiranje brzim testovima na hepatitis B, hepatitis C i sifilis. Testiranje je besplatno, nije potreban uput ni zdravstvena knjižica, koriste se brzi testovi i rezultati su gotovi za najviše 30 minuta.

Predstavnica CAZAS-a Sanja Šišović rekla je Portalu RTCG da ta organizacija poziva sve građane i građanke kao i predstavnike medija da se o epidemiološkoj situaciji u odnosu na HIV infekciju informišu isključivo putem zvaničnih izvora informacija, odnosno Instituta za javno zdravlje koji vodi registar za HIV u Crnoj Gori.

"Kao i da se uzdrže od širenja dezinformacija i senzacionalističkog pisanja o HIV-u. Za sva pitanja i nedoumcie građanima i građankama savjetujemo da odgovore traže u zdravstvenim institucijama ili kod specijalizovanih nevladinih organizacija, a ne na društvenim mrežama. Veoma je opasno širiti neprovjerene informacije kada je u pitanju bilo koja oblast zdravlja jer se na taj način može direktno uticati na uvjerenja građana i građanki o određenim javno zdravstvenim segmenima. Nažalost, Crna Gora je i dalje država u kojoj je stigma i diskriminacija ka osobama koje su pogođene HIV-om veoma izražena te ovakve informacije dodatno predstavljaju izazov. O HIV infekciji se i dalje nedovoljno zna u društvu zbog čega se određene informacije, iako lako provjerljive, šire veoma brzo upravo iz neprovjerenih izvora. Nije prvi put da društvene mreže budu izvori netačnih ili nepotpunih informacija i veoma je važno raditi kontinuirano monitoring i provjeru činjenica prije samog objavljivanja", kazala je Šišović. 

Ona je podvukla da je, povodom navoda na društvenim mrežama o velikom broju novoregistrovanih slučajeva, važno da se usmjerimo na one informacije koje je zvanično saopštio Institut za javno zdravlje a to je da broj novih slučajeva ne odstupa od broja u istom periodu prethodne godine.

"Dalje, važno je građane informisati o samoj infekciji i načinima prevencije iste. HIV je humano imuno deficijentni virus koji se prenosi putem nezaštićenog seksualnog odnosa, putem inficirane krvi i sa majke na dijete vertikalnom transmisijom. HIV se ne može prenijeti društvenim kontaktom, kupanjem u istom bazenu, plaži i slično. Jedini način da osoba sazna da ima HIV jeste da se testira. Testiranje na HIV je u Crnoj Gori besplatno i anonimno u okviru mreže savjetovališta za HIV te sve građane i građanke koji smatraju da su bili u riziku u odnosu na HIV pozovamo da se testiraju. Važno je naglasiti da ukoliko osoba otkrije HIV infekciju na vrijeme i krene sa liječenjem može imati dug kvalitetan i produktivan život kao i zdravo potomstvo. Uz dobar terapijski odgovor, osoba sa HIV-om može postići takozvani nemjerljiv broj kopija virusa u HIV-u, i tada ne može dalje širiti virus", istakla je Šišović. 

Kako je podvukla, preventivni servisi za HIV dostupni su u NVO CAZAS od 1998. godine i realizuju se kroz informisanje, savjetovanje i distribuciju preventivnog materijala kao i rad dnevnih centara i rad na terenu.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.