U Srbiji počinje suđenje Ljubu Miloviću
Ljubo Milović, Foto: Libertas

U Srbiji počinje suđenje Ljubu Miloviću

Pred Posebnim odjeljenjem Višeg suda u Beogradu sjutra će pripremnim ročištem početi suđenje devetočlanoj grupi, čiji je organizator odbjegli crnogorski policajac Ljubo Milović, kojeg tamošnje službe povezuju sa Radojem Zvicerom.

Među pripadnicima grupe, koji se tereti za šverc kokaina iz Ekvadora i pranje novca su i radnica BIA Dušica Jovanović, njen suprug Daniel, bivši radnik MUP-a, vlasnik aranđelovačke firme “Blumen market“ Aleksandar Milojević i zaposleni u ovom preduzeću.

Okrivljeni se optužnicom terete da su od neutvrđenog dana 2019. godine do 2. avgusta prošle godine, učestvovali u transportu kokaina prekookeanskim brodovima iz Ekvadora u luku Roterdam, tamo ga preuzimali i prenosili na skrivene lokacije u zemljama Evropske unije. Potom su, navodi tužilaštvo, drogu prodavali u Holandiji, a novac koji su “zaradili“ na ovaj način su u gotovini prevozili u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, kako bi prikrili njeno stvarno porijeklo. Preko zaposlenih u BIA, pripadnici grupe su dobijale “povjerljive“ i “strogo povjerljive“ podatke o istrazi koja je vođena zbog međunarodnog šverca narkotika.

Glavni organizator “posla“ bio je Milović, koji je, kako se sumnja, pripadnicima grupe izdavao naloge preko kriptovanih telefona koji su imali instaliranu “Skaj“ aplikaciju.

Optuženom Aleksandru Milojeviću na teret se stavlja da je po Milovićevim nalozima pripadnicima grupe stavio na raspolaganje kamione svog preduzeća “Blumen market“ kako bi njima novac iz Holandije prebacivali u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku. Okrivljeni Strahinja Kutlešić bio je, kako se sumnja, zadužen za prenošenje Milovićevih naloga ostalim pripadnicima grupe. On je, kako se navodi u optužnici, Miloviću prenosio podatke o imenima vozača, registarskim oznakama kamiona, kao i o vremenu i mjestu preuzimanja novca od prodaje narkotika. Dio novca, prema navodima tužilaštva, Kutlešić je zadržavao za sebe.

Zaduženi za preuzimanje novca koji je iz Holandije stigao u Srbiju bili su Daniel Jovanović i Milivoje Kišić. Jovanović je sa suprugom Dušicom imao još jedan zadatak – da preuzeti novac izbroji, spakuje u vakuum kese, a potom ih svojim automobilom prevozio u Crnu Goru. Kao nagradu za ovaj “posao“, Jovanović je dio novca zadržavao za sebe, dok je preostali dio predavao ostalim članovima grupe. Jovanović je, navodi se u optužnici, preko supruge Dušice dobijao  povjerljive podatke o bezbjednosno interesantnim osobama iz oblasti međunarodnog organizovanog kriminala iz baze BIA, a potom ih prenosio Miloviću.

I okrivljeni Miodrag Pamučina je imao svoju ulogu u ovoj grupi. On je, kako se sumnja, angažovao okrivljenog Živojina Filipovića, inače vozača u firmi „Blumen market“, da u Holandiji preuzima gotov novac, sakrije ga u vozilu, a potom ga prevozio u Srbiju i Crnu Goru.

Kao pripadnici organizovane grupe imenovani su i Živojin Filipović i Milan Krstović, vozači u firmi “Blumen market“. Njima su, kako se sumnja, naloge izdavali Milojević i Pamučina, a zadatak im je bio da na mjestima utovara droge u Holandiji preuzmu gotov novac i prevezu ga u Srbiju ili dalju u Crnu Goru kako bi ga predali Miloviću.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.